Μείωση καταθέσεων και δανείων προς επιχειρήσεις τον Αύγουστο

Μικρή μείωση υπέστησαν για τρίτο διαδοχικό μήνα οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, οι αποταμιεύσεις νοικοκυριών και οι καταθέσεις επιχειρήσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τον Αύγουστο διαμορφώθηκαν στα 162,21 δισεκατομμύρια ευρώ, μειωμένες κατά 0,1% σε σχέση με τον Ιούλιο.

Οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν μία εντυπωσιακή εκροή καταθέσεων μεταξύ του τέλους του 2009 και των εκλογών του Ιουνίου του 2012, χάνοντας περίπου το 1/3 της βάσης καταθέσεών τους, ήτοι περίπου 90 δισεκατομμύρια ευρώ, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη.

Η φυγή καταθέσεων αντιστράφηκε σε ένα βαθμό μετά τις επαναληπτικές εκλογές του Ιουλίου, με τα ελληνικά ιδρύματα να ανακτούν περίπου 17 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, ο επαναπατρισμός κεφαλαίων έχει «παγώσει» σε μεγάλο βαθμό από τον Μάρτιο.

Μείωση της χρηματοδότησης εγχώριων επιχειρήσεων

Η μείωση των καταθέσεων παραλληλίστηκε τον Αύγουστο και από την πτώση στις χορηγήσεις πιστώσεων προς τις εγχώριες ιδιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της ΤτΕ.

Συγκεκριμένα, η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού ήταν αρνητική κατά 453 εκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ