ΣΕΠΕ: Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης σε όλους με εισοδηματικό όριο τα 80.000 ευρω

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, σε όλους τους καταναλωτές, για την πρώτη κατοικία με εισοδηματικό όριο τα 80.000 ευρω, χωρίς κανένα άλλο περιοριστικό κριτήριο ζητεί από την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών.

Ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών εκτιμά ότι με την πρόταση του – η οποία θα έχει ισχύ ένα χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί το σύστημα εισροών εκροών που θα ελέγχουν το λαθρεμπόριο - θα κερδίσει το κράτος 30 εκ ευρω.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, το δημόσιο έχασε 210 εκατ. ευρώ από φόρους το 2012, ενώ φέτος θα χάσει περισσότερα από 400 εκατ. αν επιμείνει στο ισχύον σύστημα επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ το σημερινό σύστημα εξίσωσης φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης έφερε μεν αποτέλεσμα στη μείωση του λαθρεμπορίου, αλλά προκάλεσε τρομακτική πτώση της κατανάλωσης που ξεπέρασε το 70%.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Γιάννης Κωστόπουλος αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών, που όπως είπε «επί της ουσίας η δική του πρόταση εφαρμόστηκε για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και την διανομή του επιδόματος που ανάγκασε τη χώρα να παγώσει», δήλωσε ότι «δεν είναι γραφειοκράτης ο κ. Στουρνάρας, ωστόσο, γραφειοκρατικό είναι όλο το υπόλοιπο σύστημα που ταλαιπώρησε τους έλληνες πολίτες τους ανάγκασε να καίνε ξύλα, πέλετ και ό,τι έβρισκαν με αποτέλεσμα να χάσει από φόρους το κράτος πάνω από 400 εκατ. ευρώ.
Πηγή: Νίκος Υποφάντης