Ντράγκι: Το ευρώ ξεκάθαρα «δουλεύει» – χώρες προσαρμόζονται διότι απόκλιναν

Την πεποίθησή του ότι «το ευρώ δουλεύει» και αυτό είναι «ξεκάθαρο», εξέφρασε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

«Από το 1999, η ευρωζώνη έχει αναπτυχθεί σε μία κοινότητα με περισσότερα από 330 εκατομμύρια κατοίκους. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ούσα υπεύθυνη για περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών και πάνω από 15% των παγκόσμιων επενδύσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι, κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στη Ρίγα, υποδεχόμενος τη Λετονία στη νομισματική ένωση.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ντράγκι στάθηκε στα μαθήματα που έχει διδαχθεί η ΟΝΕ στο πλαίσιο της πορείας της, υπογραμμίζοντας πως προϋπόθεση προκειμένου μία χώρα να ευδοκιμήσει ενός της ευρωζώνης είναι να «διασφαλίσει βιώσιμη σύγκλιση».

Αυτό «σημαίνει κάτι παραπάνω από το να πετυχαίνεις τυπικούς στόχους σε κάποιο χρονικό σημείο. Απαιτεί πραγματική οικονομική, νομική, και θεσμική σύγκλιση πριν την ένταξη στο ευρώ, και, κρίσιμα, συνεχιζόμενες προσπάθειες μετά την είσοδο στην ΟΝΕ.

»Ο λόγος για τον οποίο πολλές χώρες πραγματοποιούν επίπονες προσαρμογές σήμερα, είναι ότι μόλις μπήκαν στην ευρωζώνη, επέτρεψαν στον εαυτό τους να αποκλίνουν πάρα πολύ», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας.

Τέλος, ο κ. Ντράγκι τόνισε την κρισιμότητα της «ολοκλήρωση» της ευρωζώνης.

«Η λύση είναι [...] η νομισματική ένωση να συνοδευτεί από μία τραπεζική ένωση, μία δημοσιονομική ένωση, μία οικονομική ένωση, και τελικά μία πολιτική ένωση», επεσήμανε ο κ. Ντράγκι, χαιρετίζοντας σε αυτό το πλαίσιο την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να νομοθετήσει την ανάθεση της τραπεζικής εποπτείας στην ΕΚΤ, πρώτο βήμα προς την τραπεζική ένωση.
Πηγή: skai.gr