Reuters: Παράνομο το σχέδιο φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

Παράνομο κρίνεται το σχέδιο 11 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλουν φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, σύμφωνα με γνωμοδότηση νομικών εκπροσώπων της Ε.Ε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.

Τα συμπεράσματα των νομικών συμβούλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι δεσμευτικά για τους υπουργούς Οικονομικών των 11 κρατών που σχεδιάζουν το επίμαχο μέτρο. Ωστόσο, αναμένεται να δυσχεράνουν τη θεσμοθέτησή του, και πιθανώς θα δρομολογήσουν την αναζήτηση μίας απλούστερης λύσης.

Στόχος του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ήταν η άντληση περίπου 35 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τα τραπεζικά ιδρύματα, αφότου ο τραπεζικός κλάδος έλαβε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ κρατικής βοήθειας κατά την κρίση του 2007-09.

Ο επίμαχος φόρος υποστηρίζεται από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, αλλά και από την Ελλάδα, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Εσθονία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

Σύμφωνα με τη νομική γνωμοδότηση, ο σχεδιαζόμενος φόρος «υπερβαίνει τη δικαιοδοσία των καρτών μελών όσον αφορά τη φορολόγηση», ενώ παράλληλα είναι ασύμβατος με τις συνθήκες της Ε.Ε., καθώς «παραβιάζει τις φορολογικές δυνατότητες άλλων κρατών μελών που δεν συμμετέχουν στο σχέδιο».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από Reuters