Σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ

Σύσκεψη πραγματοποιείται το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών με στόχο να βρεθεί μια αποτελεσματική φόρμουλα για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Ιούλιο την απόφασή της να ζητήσει τη βοήθεια εξειδικευμένων ανεξάρτητων συμβούλων για να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση ή εξυγίανση των τριών εταιρειών.

Στα ΕΑΣ απασχολούνται περίπου 900 εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, καθώς είναι απλήρωτοι εδώ και επτά μήνες. Τα χρέη της εταιρείας υπολογίζονται σε 800 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι κρατικές επιχορηγήσεις που έλαβε η εταιρεία την οκταετία 2004-2012 είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), απασχολούνται 363 εργαζόμενοι με τις ζημίες της εταιρείας να υπερβαίνουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία τριετία.

Πιο δυσεπίλυτο είναι το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ, δεδομένου και του φακέλου που έχει ανοίξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με το ενδεχόμενο κρατικής υποστήριξης προς την εταιρεία. Συγκεκριμένα, η υπηρεσία ανταγωνισμού της Κομισιόν εξετάζει πιθανές κρατικές ενισχύσεις ύψους 130 εκ. ευρώ.
Πηγή: skai.gr