Επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ το συντομότερο

Σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ, σε χρόνο που θα αποφασιστεί άμεσα, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος από την Gazprom, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Eνέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Το υπουργείο εκτιμά ότι αιτία για την απόσυρση της ρωσικής εταιρείας ήταν οι όροι της Κομισιον, καθώς οι Ρώσοι θεώρησαν ότι θα προκαλούσαν προβλήματα στην επένδυση.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του ο ρωσικός κολοσσός ανέφερε ότι δεν έχει λάβει αρκετές εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ δεν θα επιδεινωθεί μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η εταιρεία σημείωνε ότι ήδη η ΔΕΠΑ αντιμετωπίζει δυσκολίες με απλήρωτους λογαριασμούς».

Εξηγώντας την απόφαση, σε νεώτερη ανακοίνωση ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, υπογράμμισε πως η εταιρεία «συνυπολόγισε προσεκτικά όλα τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους και κατέληξε σε αυτή την απόφαση». Προσθέτει πάντως, ότι η ρωσική εταιρεία δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά.

Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η αποχή της Gazprom από το διαγωνισμό

Απαντώντας, το ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η αποχή της Gazprom από το διαγωνισμό, γνωστοποιώντας οτι είχαν δοθεί δεσμεύσεις ότι η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης δεν θα χειροτερέψει.

Το ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνει οτι η επιχειρηματικότητα σημαίνει και ανάληψη επιχειρηματικών κίνδυνων, εκ των οποίων είναι και τα εισπρακτέα υπόλοιπα των εταιριών που χρωστούν στη ΔΕΠΑ, και καταλήγει ότι τα αιτία της απόσυρσης πρέπει να αναζητηθούν αλλού, και όχι στην ελληνική πλευρά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Ταμείου Στέλιος Σταυρίδης, διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που θα εξεταστούν μετά τη Gazprom.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη στάση της Ευρώπης, εκτιμώντας ότι η αδυναμία έγκαιρης έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επηρέασε και την απόφαση των Ρώσων. «Δεν μπορείς να περιμένεις ένα χρόνο για έγκριση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπήρξε καμία ανάμειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, δήλωσε την Δευτέρα η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πια Αρενκίλντε, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, τα οποία χαρακτήρισε αβάσιμα.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ