Απάντηση στην Ε.Ε. από Κίνα για τα φωτοβολταϊκά – έρευνα για τα κρασιά

Έρευνα σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αθέμιτο ανταγωνισμό λόγω της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθεί στα εξαγόμενα κρασιά της ξεκίνησε την Τετάρτη η Κίνα, εμμέσως πλην σαφώς απαντώντας στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλλει δασμούς στα κινεζικά φωτοβολταϊκά προϊόντα.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με το εύρος ή το χρονοδιάγραμμα της έρευνας, ωστόσο η κίνηση του Πεκίνου καταδεικνύει τον κίνδυνο κλιμάκωσης της εμπορικής διένεξης μεταξύ δύο εκ των μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, Καρλ ντε Γιούχτ, ανακοίνωσε την επιβολή δασμών της τάξης του 11,8% κατά μέσο όρο στα κινεζικά φωτοβολταϊκά, με προοπτική αύξησής των τελών εισαγωγής στο 47% εάν δεν έχει βρεθεί κάποια διπλωματική λύση έως τις αρχές Αυγούστου.

Οι Βρυξέλλες κατηγορούν το Πεκίνο πως τιμολογεί τα προϊόντα του 88% χαμηλότερα από ό,τι θα έπρεπε, ωθώντας τις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εκτός της αγοράς και θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η Κίνα άμεσα εξέφρασε την «απόλυτη αντίθεσή» της στην «άδικη» δασμολόγηση.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ