Τα 11 επενδυτικά σχήματα που ενδιαφέρονται για τα περιφερειακά αεροδρόμια

Έντεκα επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ τα επενδυτικά σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι τα εξής:

Η γαλλική Aeroport De La Cote d'Azur που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Νίκαιας στη Νότια Γαλλία, η Agrokor Novaport Development θυγατρική της μεγαλύτερης εταιρείας της Κροατίας, η ισραηλινή Engelinvest Israel Ltd που δραστηριοποιείται στο Real estate, η τουρκική Global Liman Isletmeleti σε συνεργασία με την Flughafen Munchen που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο του Μονάχου, η ελβετική Zurich Airport μαζί με τον ελληνικό κατασκευαστικό όμιλο J&P Avax και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Ενδιαφέρον επίσης εξέφρασαν η γερμανική FRAPORT AG που λειτουργεί συνολικά 13 αεροδρόμια σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου, η τουρκική TAV airports που διαχειρίζεται σειρά αεροδρομίων στην Τουρκία, ο γαλλικός κατασκευαστικός όμιλος Vinci σε συνεργασία με την ελληνική κατασκευαστική εταιρεία Ελλάκτωρ, η Corporation America με έδρα την Αργεντινή που λειτουργεί συνολικά 49 αεροδρόμια παγκοσμίως μαζί με τη ΜΕΤΚΑ και ο αμερικάνικος επενδυτικός όμιλος Advent.

Τα περιφερειακά αεροδρόμια έχουν χωριστεί σε δύο συστάδες - από επτά έκαστη - ενώ δίνεται η δυνατότητα στους υποψήφιους επενδυτές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και για κάποιο από τα υπόλοιπα έξι που δεν είναι ενταγμένα σε ομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι η διάρκεια των παραχωρήσεων θα είναι κατ' ελάχιστον 30 με 35 ετή προκειμένου να υπάρξουν ανταγωνιστικές χρεώσεις ενώ οι ανάδοχοι θα αναλάβουν και την υποχρέωση να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στις υποδομές.

Οι συμβάσεις παραχώρησης θα προβλέπουν εκτός από το εφάπαξ αντίτιμο για το δημόσιο και ποσοστά επί των εσόδων των αεροδρομίων.


Πηγή: Αχιλλέας Τόπας