ICAP: Μία στις δύο επιχειρήσεις σχεδιάζει εργοδοτικές επενδύσεις εντός του 2013

Μία στις δύο επιχειρήσεις σχεδιάζουν ή εξετάζουν το ενδεχόμενο να προβούν σε επενδύσεις εντός του 2013, οι περισσότερες από τις οποίες (58%) θα αυξήσουν τον αριθμό θέσεων εργασίας, όπως καταδεικνύει έρευνα της εταιρείας ICAP που παρουσιάσθηκε την Τρίτη στον Αντώνη Σαμαρά.

Από τις εταιρείες που προγραμματίζουν επενδύσεις το 2013, το 83% σχεδιάζουν να τις πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα, το 12% σε Ελλάδα και εξωτερικό και το 5% αποκλειστικά εκτός Ελλάδας, γεγονός που καταδεικνύει μία πρόθεση παραμονής επενδυτικού κεφαλαίου εντός συνόρων.

Σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις (48%) δηλώνει ότι θα καλύψει το κόστος των επενδύσεων με ίδια κεφάλαια, το 35 % με τραπεζικό δανεισμό και το 17 % με χρήση επιδοτήσεων.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός επεσήμανε το γεγονός ότι για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τόσο τον Μάρτη όσο και τον Απρίλη οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις.

Τόνισε μάλιστα ότι αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να αποδοθεί σε εποχικούς παράγοντες, καθώς το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

«Έχουμε μια πρώτη ένδειξη ότι η αύξηση της ανεργίας έχει αρχίσει να φρενάρει, αλλά είναι μια ένδειξη ισχυρή που μένει να επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα σε δείγμα 1.095 επιχειρήσεων με τζίρο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και με τη συνεργασία του ΣΕΒ και της ΕΑΣΕ.

Στο δείγμα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις από τους κλάδους βιομηχανίας, εμπορίου, τουρισμού, υπηρεσιών, τεχνικές εταιρείες και τράπεζες.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ