Bloomberg: Συμφωνία Τουρκίας-Ιρακινών Κούρδων για παροχή πετρελαίου

Η ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή του βόρειου Ιράκ και η Άγκυρα έχουν υπογράψει μία ιστορικής σημασίας συμφωνία, η οποία προβλέπει την απ’ ευθείας τροφοδότηση της Τουρκίας με πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τα πετρελαιοφόρα κουρδικά εδάφη, όπως αποκαλύπτει τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg, επικαλούμενο δύο πηγές, τις οποίες δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η συμφωνία υπογράφηκε τον Μάρτιο, όταν ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον πρωθυπουργό της ημιαυτόνομης κουρδικής περιοχής, Νεχιρβάν Μπαρζάνι.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πηγές του διεθνούς πρακτορείου, η τουρκική κυβέρνηση ενδέχεται να αναλάβει το μερίδιο που κατέχουν οι κουρδικές Αρχές σε παραχωρήσεις που έχουν δοθεί στην Exxon Mobil στην περιοχή.

Εάν η εν λόγω πληροφορία επαληθευτεί, τότε θα συνιστά ουσιαστικά παράκαμψη της εξουσίας που ασκεί η κεντρική ιρακινή κυβέρνηση στην κουρδική ζώνη, καθιστώντας την κουρδική κυβέρνηση οικονομικά ανεξάρτητη από τη Βαγδάτη.

Η Βαγδάτη έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει του Κούρδους να μην υπογράψουν ενεργειακές συμφωνίες με άλλα κράτη δίχως την έγκρισή της, με τον ιρακινό αναπληρωτή πρωθυπουργό, Χουσεΐν αλ-Σαχριστάνι, να δηλώνει την Τρίτη πως η Βαγδάτη έχει διαμηνύσει και στην Άγκυρα πως δεν θα αποδεχτεί τυχόν συμφωνίες που δεν φέρουν την δική της σφραγίδα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από Bloomberg