«Η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας δέχεται επίθεση αυτή τη στιγμή», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας μάλιστα πως η δυνατότητά του να διαχειριστεί την κατάσταση έχει γίνει δυσχερανθεί λόγω «θανατικών απειλών» που δέχεται ο ίδιος αλλά και «τα παιδιά και η γυναίκα» του από άτομα που έχασαν χρήματα λόγω του σχεδίου διάσωσης του νησιού.
Αναφερόμενος στο σχέδιο διάσωσης της Λευκωσίας, ο κ. Δημητριάδης στάθηκε στην φερόμενη απόφαση της κυβέρνησης να πωλήσει αποθέματα χρυσού «δίχως να συμβουλευτεί την κεντρική τράπεζα», προσθέτοντας μάλιστα πως η ΚτΚ δέχεται «συνεχείς παρεμβάσεις σχετικά με την διαχείριση των τραπεζών που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης».
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, έχει ήδη διαμηνύσει στον κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, πως η Λευκωσία ενδέχεται να αντιμετωπίσει κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε περίπτωση που παραβιάσει την ανεξαρτησία της ΚτΚ.
Ως επικεφαλής κεντρικής τράπεζας που ανήκει στο Ευρωσύστημα, ο κ. Δημητριάδης είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Η Ευρωτράπεζα δεν έχει προβεί σε κανένα περαιτέρω σχόλιο.
Ο Πανίκος Δημητριάδης έχει δεχθεί δριμεία κριτική στον απόηχο της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, η οποία κατέστησε απαραίτητα ένα σχέδιο διεθνούς αρωγής με δρακόντειους όρους και την πτώχευση της Λαϊκής Τράπεζας, της δεύτερης μεγαλύτερης της χώρας.
Επιτροπή δεοντολογίας του κυπριακού κοινοβουλίου αποφάσισε την Τετάρτη πως θα ερευνήσει τον απολογισμό του κ. Δημητριάδη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Μάιο του 2012, για να καθορίσει αν έδρασε σε βάρος του γενικού συμφέροντος μη προειδοποιώντας εγκαίρως για την κατάρρευση της Λαϊκής, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Financial Times».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.