Μήνυμα Σόιμπλε προς Λισαβόνα: Προχωρήστε σε νέες περικοπές

Μήνυμα προς τη Λισαβόνα να συναινέσει σε νέες δημοσιονομικές περικοπές, μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ορισμένων από τα μέτρα λιτότητας απέστειλε τη Δευτέρα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως τόνισε ο γερμανός υπουργός, οι νέες δημοσιονομικές περικοπές συνιστούν προϋπόθεση για τη χορήγηση του πακέτου βοήθειας.

"Η Πορτογαλία σημείωσε μεγάλη πρόοδο πέρυσι για να κερδίσει πρόσβαση στις χρηματαγορές. Ωστόσο μετά την απόφαση αυτή (του Συνταγματικού Δικαστηρίου) θα πρέπει να υιοθετήσει νέα μέτρα εξοικονόμησης πόρων", είπε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη σε βαυαρικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πορτογαλίας την Παρασκευή να απορρίψει τέσσερα από εννέα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνονται στο φετινό προϋπολογισμό, αναμένεται να επιφέρει πλήγμα στα δημοσιονομικά της χώρας, με τις απώλειες να εκτιμώνται μεταξύ 900 εκατομμυρίων και 1,3 δισεκατομμυρίου ευρώ, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες.

Σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο δεσμεύτηκε να μειώσει τις δημοσιονομικές δαπάνες μετά την απόφαση αυτή.
Πηγή: skai.gr