Δημητριάδης: Η απόφαση του Eurogroup «μοναδική ελπίδα» για την Κύπρο

Την πεποίθησή του ότι η συμφωνία του Eurogroup αποτελεί «τη μοναδική ελπίδα της Κύπρου για να ανακάμψει» εξέφρασε την Τρίτη ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε προσθέτοντας ότι δίχως τη συμφωνία που επετεύχθη τις πρώτες ώρες της Κυριακής η Λευκωσία θα είχε χρεοκοπήσει.

Συνεχίζοντας, ο κ. Δημητριάδης τόνισε πως ήταν υποστηρικτής της πρώτης απόφασης του Eurogroup για τη Μεγαλόνησο, η οποία προέβλεπε τη φορολόγηση τραπεζικών καταθέσεων με συντελεστή 6,75% για τις αποταμιεύσεις έως 100.000 ευρώ, και 9,9% για αυτές άνω των 100.000.

Το εν λόγω μέτρο απορρίφθηκε από το κυπριακό κοινοβούλιο, θέτοντας σε κίνηση τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις που κατέληξαν στην δεύτερη συμφωνία, ιδιαίτερα αφότου οι επαφές της Λευκωσίας με τη Μόσχα για δανειακή βοήθεια από την Ρωσία δεν απέφεραν καρπούς.

Αναφερόμενος στην επικείμενη απορρόφηση του «καλού» τμήματος της υπό εκκαθάριση Λαϊκής Τράπεζας από την Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Δημητριάδης σχολίασε πως η συνένωση των δύο ιδρυμάτων θα δημιουργήσει μία «πολύ ισχυρή τράπεζα».

«Μετά από αυτό, η Τράπεζα Κύπρου θα έχει πρόσβαση στο ευρωσύστημα, όχι τον ELA, αλλά σε κανονική χρηματοδότηση», συνέχισε ο κ. Δημητριάδης. Ο ELA είναι ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να παράσχει έκτακτη χρηματοδότηση μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών σε δοκιμαζόμενα ιδρύματα.

Το «καλό» τμήμα της Λαϊκής, που θα συσσωματωθεί στην Τράπεζα Κύπρου, θα επιβαρυνθεί από τα εκκρεμή δάνεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει λάβει η Λαϊκή από τον ELA.

Τέλος, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου απέρριψε το ενδεχόμενο παραίτησής του.
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης, Newsdesk ΣΚΑΪ