Κύπρος: Υπογράφεται η συμφωνία Τotal – Λευκωσίας για έρευνες υδρογονανθράκων

Το «πράσινο φως» για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Κύπρου και της γαλλικής εταιρείας Total, για χορήγηση αδειών έρευνας υδρογονανθράκων για τα τεμάχια 10 και 11 εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, άναψε την Τρίτη το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο.

Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το συμβόλαιο με την Total, το οποίο θα υπογραφεί σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε την Τρίτη το βράδυ το κυπριακό κανάλι Σίγμα, η Total έχει ισχυρές ενδείξεις πως στο θαλάσσιο όρος Ερατοσθένης, κομμάτι του οποίου εμπίπτει στα οικόπεδα 10 και 11, υπάρχει κοίτασμα πετρελαίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες περί τα τέλη του 2013 ή αρχές του 2014 αναμένεται να βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ ειδική πλατφόρμα γεωτρήσεων.

Πρόσφατα, υπεγράφησαν και τα συμβόλαια με την ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS για τα οικόπεδα 2,3 και 9. Ο συνολικός αριθμός των τεμαχίων εντός της κυπριακής ΑΟΖ για τα οποία χορηγήθηκαν άδειες στο πλαίσιο του 2ου γύρου, ανέρχονται στα πέντε. Δέσμευση των εταιρειών είναι να ολοκληρώσουν τις έρευνες και τις γεωτρήσεις εντός τριών ετών.
Πηγή: skai.gr