“Καμπανάκι” Ολάντ για το σκληρό ευρώ στο Στρασβούργο

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ισοτιμία του ευρώ έκρουσε την Τρίτη στο Στρασβούργο ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ζητώντας από τους επικεφαλής της ευρωζώνης να αναπτύξουν μια συναλλαγματική πολιτική για να προστατευθεί το ενιαίο νόμισμα από “παράλογες κινήσεις”.

Τα σχόλιά του ήρθαν εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών στη γαλλική σοσιαλιστική κυβέρνηση ότι το ευρώ, η ισοτιμία του οποίου με το δολάριο φτάνει το 1,35, είναι πολύ ισχυρό και θα μπορούσε να υπονομεύσει τις εξαγωγές της χώρας και ως εκ τούτου ευρύτερα την οικονομική της ανάπτυξη.

Στην ομιλία του για το μέλλον της ΕΕ και της Ευρωζώνης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ολάντ δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας που βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές χώρες της ευρωζώνης όπως η Γαλλία κινδυνεύουν να υπονομευθούν από την ισοτιμία του ευρώ με βασικούς εμπορικούς εταίρους.

“Η Ευρώπη... αφήνει το ευρώ ευάλωτο σε παράλογες κινήσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση” είπε στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος της Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ολάντ.

“Μια νομισματική ζώνη πρέπει να διαθέτει μια συναλλαγματική πολιτική, ειδάλλως καταλήγει να υποβάλλεται σε μια συναλλαγματική ισοτιμία που δεν ταιριάζει με την πραγματική κατάσταση της οικονομίας της” σημείωσε.

Ο γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη ζητώντας αντί αυτού τη μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος για την καλύτερη προστασία των ευρωπαϊκών οικονομικών συμφερόντων. Δεν διευκρίνισε πάντως ποιες μεταρρυθμίσεις που είχε στο μυαλό του.

“Δεν θέτουμε κάποιο στόχο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι ανεξάρτητη, έχει να κάνει με τη βασική μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος” διευκρίνισε.

Πρόσθεσε ότι οι χώρες με ισχυρές εξαγωγές, όπως η Γερμανία και αρκετές σκανδιναβικές χώρες, θα πρέπει να τονώσουν την εσωτερική ζήτηση να δημιουργήσουν μια δικαιότερη ισορροπία στην ΕΕ των “27”.

“Η ΕΕ κράτησε την Ελλάδα στη ζώνη ευρώ, που ορισμένοι βιάστηκαν να ξεγράψουν” υπογράμμισε εξάλλου για τη χώρα μας ο Φρανσουά Ολάντ.

Αναφερόμενος στο μείζον θέμα της χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού το χαρακτήρισε ως απαραίτητο, ενώ τόνισε ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ “πρέπει να στηρίξει τους φτωχότερους, εκείνους που υποφέρουν περισσότερο”.

Όπως είπε, πρέπει να γίνουν εξοικονομήσεις στον κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά όχι τέτοιες που θα υπονομεύσουν την ευρωπαϊκή οικονομία, κάνοντας λόγο για “κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο ανάπτυξης και αλληλεγγύης για όλους”.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ