Αδρανές το ειδικό ταμείο της ΕΤΕπ για την Ελλάδα ισχυρίζονται οι FT

Επικρίσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και εκπροσώπων του ελληνικού εμπορικού κόσμου για το ειδικό ταμείο εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την Ελλάδα φιλοξενεί σε ρεπορτάζ των Financial Times

Όπως σημειώνει το έντυπο, οχτώ μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Χρηματοδότησης για τη δημιουργία του ταμείου, αυτό δεν έχει χορηγήσει ούτε ένα δάνειο σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως είναι η αποστολή του. Αξιωματούχοι της ΕΤΕπ αποδίδουν τις καθυστερήσεις σε «τεχνικές προκλήσεις» και δηλώνουν ότι το ταμείο θα λειτουργεί πριν το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, η Κομισιόν που συμμετέχει στο ταμείο κατηγορεί την ΕΤΕπ μέσω του επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν για χρονοτριβή, την οποία αποδίδει στην πρόθεση της Τράπεζας να διατηρήσει το τριπλό Α της πιστοληπτικής ικανότητάς της. «Θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι ταχύτερη», δηλώνει ο κ. Χαν αναφερόμενος στη λειτουργία του ταμείου.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει το ταμείο παράδειγμα των φαινομενικά καλών προθέσεων των Βρυξελλών που δεν αποδίδουν στην πράξη λόγω γραφειοκρατίας, κακοδιαχείρισης ή φουσκωμένων προσδοκιών.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι το πρόβλημα διογκώνεται λόγω της απειρίας της ομάδας στο υπουργείο Ανάπτυξης στο ξεκλείδωμα κοινοτικών κονδυλίων. Σημειώνεται ότι ο Χορστ Ράιχενμπαχ είχε επέμβει για την ταχύτερη διαδικασία χορήγησης δανείων από την ΕΤΕπ κατόπιν αιτήματος του τότε προσωρινού υπουργού Ανάπτυξης, Γιάννη Στουρνάρα.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι περίπου 2 δισ. ευρώ σε διαρθρωτικά κονδύλια, συμπεριλαμβανομένων χρημάτων για την αναζωογόνηση παγωμένων οδικών έργων, μάλλον θα καθυστερήσουν έως το 2013, λόγω και διαφωνιών με τοπικούς εργολάβους σχετικά με το ποια διαδρομή πρέπει να λάβει προτεραιότητα.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι το ταμείο της ΕΤΕπ είχε σκοπό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα, καθώς ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν αφού οι τράπεζες αρνούνται να εκδώσουν εγγυητικές επιστολές ή να χρηματοδοτήσουν την αγορά πρώτων υλών.
Πηγή: skai.gr