Κ. Χατζηδάκης: Αναδιάρθρωση των δανείων του ΕΤΕΑΝ

Αναδιάρθρωση δανείων που έχουν ήδη χορηγηθεί από το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) από τον τρέχοντα μήνα, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την απεμπλοκή των κονδυλίων του ΕΤΕΑΝ.

Θα χορηγηθούν επίσης, νέα κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις από προγράμματα του ΕΣΠΑ, ενώ θα υπάρξει και πρόγραμμα εγγύησης για έκδοση εγγυητικών επιστολών συνολικής αξίας μέχρι 90 εκατομμυρίων ευρώ.

Στόχος, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν ήδη δανειοδοτηθεί με εγγύηση του ΕΤΕΑΝ και αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση δανείων τους.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξη Τύπου, «κατόπιν των διαπραγματεύσεων που κάναμε με τις Τράπεζες και σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναλαμβάνουμε 4 σχετικές πρωτοβουλίες»:

1.Από το Νοέμβριο τίθεται σε ισχύ αναδιάρθρωση δανείων που έχουν ήδη χορηγηθεί από ΕΤΕΑΝ και αποπληρωμή τους στις τράπεζες μέχρι Μάιο του 2014

2. Νέα χορήγηση κεφαλαίων κίνησης στις επιχειρήσεις από προγράμματα του ΕΣΠΑ

3.Αντιμετώπιση γραφειοκρατικών προβλημάτων λοιπών Προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ (π.χ.«Εξοικονομώ κατ’ οίκον» μείωση δικαιολογητικών έως 50%)

4. Πρόγραμμα εγγύησης για έκδοση εγγυητικών επιστολών συνολικής αξίας μέχρι 90 εκατ. ευρώ

Ο κ. Χατζηδάκης γνωστοποίησε ότι με νέα διάταξη το ΕΤΕΑΝ εξοφλεί επισφάλειες με μετρητά, εξυγιαίνοντας τον ισολογισμό του και βελτιώνοντας την αξιοπιστία του στο τραπεζικό σύστημα.

Εκτός από την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω ΕΤΕΑΝ έχει ήδη δρομολογηθεί πλαίσιο δράσεων ύψους 1.44 δισ. ευρώ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και προχωρά η εφαρμογή του σχεδιασμού μας για προκήρυξη του προγράμματος ΕΣΠΑ ύψους 500 εκατ ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εκκρεμεί.
Πηγή: skai.gr