«Όχι» από Ευρωκοινοβούλιο στη μείωση προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (κυβερνήσεις μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) για περικοπή του προϋπολογισμού της Ε.Ε. κατά 2,79% το 2013, συντασσόμενο αντίθετα με την θέση της Κομισιόν για αύξηση της τάξης του 6,8% που περιέχει στοχευμένες επενδύσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την ενθάρρυνση της καινοτομίας και της έρευνας.

Η απόφαση ελήφθη με 517 ψήφους κατά τις πρότασης, 105 υπέρ, και 63 απουσίες.

Πέραν του προϋπολογισμού για το 2013, διεξάγονται διαβουλεύσεις και για τη διαμόρφωση του Πολυετούς Οικονομικού Πλαισίου (MFF), που αφορά τη δημοσιονομική στρατηγική της ενωμένης Ευρώπης για την εξαετία 2014-20.

Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά πυροδοτεί μία περίοδο σκληρών διαπραγματεύσεων για την εύρεση μίας λύσης, ενόψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που θα λάβει χώρα στις 22-23 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές «προειδοποίησαν τα κράτη μέλη να μην εφαρμόζουν περικοπές σε πολιτικές που διεγείρουν την ανάπτυξη [...]για το επόμενο μακροπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού της Ε.Ε.».

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν για «σημαντικές αυξήσεις» για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη δημιουργία υποδομών, την ανάπτυξη και την καινοτομία.

Για το έτος 2012, ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθε στα 129,1 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 1,9% σε σχέση με το 2011. Το μεγαλύτερο μέρος των κοινοτικών κεφαλαίων, περίπου το 45%, διοχετεύεται σε δαπάνες για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης (10,8%) και την ανάπτυξη των φτωχότερων μελών της Ένωσης (35,8%), βοήθεια που προορίζεται πρωτίστως τα νεοεισελθόντα κράτη της ανατολικής Ευρώπης.
Πηγή: skai.gr