Κρούγκμαν: Υπάρχουν όρια στη λιτότητα – 60% πιθανότητα στο ευρώ λόγω... Ντράγκι

Την πεποίθηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη δε βρίσκονται «πουθενά κοντά στο να θέσουν τέλος» στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος και ακαδημαϊκός Πολ Κρούγκμαν, προειδοποιώντας παράλληλα πως η συνέχιση των πολιτικών σκληρής λιτότητας στη Γηραιά Ήπειρο κινδυνεύει να προκαλέσει μία οικονομική δυσπραγία εφάμιλλη με αυτή που βίωσε ο κόσμος κατά τη δεκαετία του 1930.

«Η Ευρώπη πρέπει να αποδεχτεί πως υπάρχουν όρια στη λιτότητα και ότι η επιπρόσθετη λιτότητα δεν θα κάνει οτιδήποτε παρά να φέρει κοινωνίες στα πρόθυρα της κατάρρευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κρούγκμαν, κατά τη διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε χθες, 3 Οκτωβρίου, στο Βελιγράδι.

Προειδοποίησε μάλιστα πως η εφαρμογή παρατεταμένης και ακραίας λιτότητας ενδέχεται να οδηγήσει σε «πολιτικές αναταραχές, ριζοσπαστικοποίηση» και άλλα «φοβερά πράγματα», συμπληρώνοντας ότι υπό αυτό το πρίσμα «δεν είναι δύσκολο να δούμε τις επερχόμενες δεκαετίες να μοιάζουν με τη δεκαετία του 1930».

«Καμία χώρα δεν πρόκειται να έχει ευημερία έως ότου η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσουν ότι πολύς πόνος έχει προκληθεί», συνέχισε ο νομπελίστας οικονομολόγος, υπογραμμίζοντας πως η Ευρώπη πρέπει να «περιορίσει άμεσα τη χρηματοπιστωτική απειλή προς τις δοκιμαζόμενες χώρες και να σταθεροποιήσει τις αποδόσεις δανεισμού τους, κάτι που τελικά προϋποθέτει ότι η ΕΚΤ θα είναι έτοιμη να γίνει ο δανειστής τελευταίας προσφυγής και να αγοράσει κρατικά ομόλογα».

Το σχέδιο Ντράγκι

«Αυτό κατά κάποιο τρόπο συμβαίνει τώρα», παραδέχτηκε ο κ. Κρούγκμαν, αναφερόμενος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ που ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας, Μάριο Ντράγκι, εκτιμώντας πως πλέον «υπάρχει 60% πιθανότητα πως θα σώσουν το ευρώ».
Πηγή: skai.gr