Συνάντηση Ντράγκι - Μέρκελ στις 25 Σεπτεμβρίου

Με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα συναντηθεί την επόμενη Τρίτη (25 Σεπτεμβρίου)  η Άνγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε πηγή της καγκελαρίας.

Η πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι ο Γιόργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, θα συμμετάσχει στις συνομιλίες από την πλευρά της τράπεζας. Ο Ντράγκι επίσης θα μιλήσει σε συνέδριο Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) την ίδια ημέρα.

Ο ιταλός επικεφαλής της ΕΚΤ έχει τονίσει ότι θέλει να εξηγήσει τα σχέδιά του για τη διάσωση του ευρώ στη γερμανική κοινή γνώμη και ειδικά τους πολιτικούς. Η επιτροπή προϋπολογισμού της Κάτω Βουλής της Γερμανίας τον έχει καλέσει να το πράξει, αν και δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Τα σχέδια της ΕΚΤ για δυνητικά απεριόριστες αγορές χρεογράφων που εκδίδονται από προβληματικές χώρες της ευρωζώνης έχουν προκαλέσει βαθιά ανησυχία στη Γερμανία, με κάποιους –όπως ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν- να την εκλαμβάνουν ως παραβίαση του "ταμπού" της χρηματοδότησης των κρατικών προϋπολογισμών από την Κεντρική Τράπεζα, ενώ παράλληλα ανησυχούν ότι θα προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις.

Η καγκελάριος την Τρίτη εξέφρασε την υποστήριξή της στον πρόεδρο της ΕΚΤ επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης είχε εξασφαλίσει το "πράσινο φως" του Βερολίνου στο πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας