Σε καλό κλίμα η συνάντηση Στουρνάρα-τρόικα – «αγκάθια» σε πολλούς τομείς

Πιο διαλλακτικοί εμφανίσθηκαν οι επικεφαλής της τρόικα κατά τη σημερινή συνάντησή τους με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, καταγράφηκε πρόοδος στις σημερινές συνομιλίες με την τρόικα, ωστόσο είναι νωρίς ακόμα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης, που παρουσίασε εναλλακτικά σχέδια για την φορολογία εισοδήματος αλλά και πιθανά αποτελέσματα απο τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις περιουσιακών στοιχείων και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Όπως επεσήμαναν κύκλοι του υπουργείου, τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης παραμένουν στους τομείς της Υγείας, της Άμυνας, της διοικητικής μεταρρύθμισης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, για τα οποία οι εκπρόσωποι της τριμερούς θα συναντηθούν εκ νέου την επόμενη εβδομάδα με τους αρμόδιους υπουργούς.

Απο την πλευρά των ελεγκτών, οι Ματίας Μορς και Πωλ Τόμσεν έκαναν λόγο για εποικοδομητικές συνομιλίες, οι οποίες διεξήχθησαν σε πολύ καλό κλίμα.

Παράλληλα, στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των ένστολων του Στρατού με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού, τους τονίσθηκε ότι τα ισοδύναμα μέτρα του υπουργού Άμυνας δεν γίνονται αποδεκτά απο την τροϊκα.

Κατόπιν τούτου, θα ισχύσει αναδρομικά απο την 1η Ιουλίου η μείωση του μισθού τους κατά 6%, που θα ισχύσει τουλάχιστον έως το τέλος του 2014.

Σύμφωνα με στελέχη των ενστόλων αποφασίστηκε νέα συνάντηση με τον διευθυντή του γραφείου του Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να ξεκινήσει νέος γύρος συζητήσεων για πιθανά ισοδύναμα μέτρα.

Επικρατέστερα ο περιορισμός των κέντρων εκπαίδευσης σε ένα και η μετατροπή των στρατοπέδων σε πολυδύναμα.

Στο μεταξύ, μερίδα ενστόλων αποδοκίμασε τον επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, κατά την αποχώρηση του από το υπουργείο Οικονομικών.
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης