Έλεγχος α λα αμερικανικά από την εφορία

Οι δαπάνες απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων, το ύψος των καταθέσεων, η ρευστότητα των φορολογουμένων και άλλα στοιχεία θα λαμβάνονται υπ’ όψιν για τον προσδιορισμό των πραγματικών εισοδημάτων 8,5 εκατ. φορολογουμένων.

Ουσιαστικά ακολουθείται το αμερικανικό μοντέλο ελέγχου για τον εντοπισμού μαύρου χρήματος και παράνομου πλουτισμού. Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου που εφαρμόζονται για τους επιτηδευματίες επεκτείνονται σε όλους τους φορολογουμένους.

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και των υπολοίπων ελεγκτικών κέντρων θα μπορούν να επαναπροσδιορίζουν τα φορολογητέα εισοδήματα όλων των φορολογουμένων, τα ακαθάριστα έσοδα, τις εκροές και τα φορολογητέα κέρδη των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών χρησιμοποιώντας νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια ελέγχου. Το ΥΠΟΙΚ προχωρά τις επόμενες ημέρες σε έλεγχο και διασταυρώσεις στοιχείων σε 54.000 φυσικά πρόσωπα που έχουν πραγματοποιήσει εμβάσματα χρημάτων στο εξωτερικό την περίοδο 2009 – 2012. Πρόκειται για ποσά που ξεπερνούν συνολικά τα 22 δισ. ευρώ. Τα CD με τα ονόματα των 54.000 φυσικών προσώπων βρίσκονται ήδη στα χέρια των ελεγκτών του ΣΔΟΕ.

Στο μεταξύ,
το ΔΝΤ με πολυσέλιδη έκθεσή του εισηγείται στην κυβέρνηση την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου. Το μαύρο χρήμα που βγήκε από την Ελλάδα την περίοδο 2003 – 2010, έχει επιστρέψει τα τελευταία 2 χρόνια με τη μορφή επενδύσεων σε ακίνητα δήλωσε εξάλλου στον ΣΚΑΪ ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Global Financial Integrity Ντεβ Καρ.
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή