Αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία στο roadshow του Λονδίνου

Την αισιοδοξία τους ότι η ελληνική οικονομία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και τη βεβαιότητα ότι η χώρα θα παραμείνει εντός ευρωζώνης εξέφρασαν αναλυτές τριών μεγάλων ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του 7ου ετήσιου roasdhow ελληνικών επιχειρήσεων που διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο Μιχάλης Μασουράκης της Alpha Bank παρουσίασε στοιχεία που όπως τόνισε αποκαλύπτουν μεγαλύτερη βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών από την εικόνα που έχουν πολλοί. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το πρωτογενές έλλειμμα του ελληνικού κράτους περιορίστηκε στα 480 εκατομμύρια ευρώ μετά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, έναντι 4,8 δισεκατομμυρίων την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι αναλύσεις της τράπεζας, πρόσθεσε ο κ. Μασουράκης, δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα εντός του τρέχοντος έτους. Ο αναλυτής της Alpha Bank επισήμανε ότι πολλοί υποτιμούν το μέγεθος και την επίδραση των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και τα μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει από τα τέλη του 2009 και μετά το 17,8% από το 23,7% της ανταγωνιστικότητας (ως εργατικό κόστος ανά μονάδα παραγωγής) που είχε απολέσει την περίοδο 2000-2009

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αρνητικής αξιολόγησης από την τρόικα είπε ότι θα επρόκειτο για απόλυτη καταστροφή και αποτυχία μετά από τόση προσπάθεια, αλλά εκτίμησε ότι η αξιολόγηση θα είναι θετική. Ο κ. Μασουράκης σημείωσε επίσης ότι δε δίνει καμία πιθανότητα σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, εκτός βέβαια, είπε, από την επίσης απίθανη περίπτωση κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Τάσος Αναστασάτος από τη Eurobank χαρακτήρισε πρωτοφανές το γεγονός ότι η διόρθωση του διαρθρωτικού ελλείμματος στην Ελλάδα ανέρχεται σε 11% από την αρχή της δημοσιονομικής προσαρμογής και μάλιστα σε περίοδο ύφεσης.

Εκτίμησε ότι θα ήταν παράλογο να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, αφού έχει κάνει όλα τα δύσκολα της εσωτερικής υποτίμησης. Τόνισε ότι εθελοντική έξοδος δεν πρόκειται να συμβεί, αλλά πρόσθεσε ότι ούτε η αποπομπή της χώρας από τους εταίρους θα ήταν συνετή, καθώς οι κίνδυνοι από τη μετάδοση της κρίσης επισκιάζουν τα όποια οφέλη για την ευρωζώνη. Ο κ. Αναστασάτος επισήμανε ότι και από ευρωπαϊκή γεωστρατηγική οπτική θα ήταν λάθος η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Παρόλα αυτά ο αναλυτής της Eurobank παραδέχθηκε ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας δεν έχουν ακόμα ισορροπήσει, αναφερόμενος στο υπέρογκο χρέος και την έλλειψη ρευστότητας. Επισήμανε τον κίνδυνο μεγάλων κοινωνικών αναταραχών λόγω της συνεχιζόμενης λιτότητας και ύφεσης και χαρακτήρισε καλή ιδέα που πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα την επιμήκυνση του προγράμματος της Ελλάδας.

Ως βασικό ζητούμενο προσδιόρισε την ανάκτηση της αξιοπιστίας της ελληνικής πλευράς, λέγοντας ότι αν η χώρα τηρήσει τα συμφωνηθέντα θα βρεθεί τρόπος στήριξής της.

Ο Πωλ Μυλωνάς από την Εθνική Τράπεζα στάθηκε επίσης στο θέμα της αξιοπιστίας διαπιστώνοντας σοβαρή πρόθεση αποκατάστασής της από την κυβέρνηση. Σημείωσε ότι οι δημοσιονομικές διορθώσεις από μόνες τους δεν επαρκούν, καθώς πρέπει να συνοδεύονται από τις εξής διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, πάταξη της φοροδιαφυγής, μεταρρύθμιση του τομέα υγείας και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Στο roadshow μετέχουν 23 ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ συμμετοχή έχουν δηλώσει 75 επενδυτικά κεφάλαια και πάνω από 100 αναλυτές. Οι συναντήσεις που πραγματοποιούνται στο κτίριο του Bloomberg στο Σίτι ολοκληρώνονται την Παρασκευή.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο