Μέτρα ελάφρυνσης των δανειοληπτών εξετάζει το ΥΠΑΝ

Ανάσα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με ταυτόχρονη διασφάλιση του τραπεζικού κεφαλαίου, αναζητά το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει κύκλο διαβουλεύσεων με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για το θέμα.

Στόχος, η δημιουργία ενός νέου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη την δύσκολη οικονομική συγκυρία και θα θέτει συγκεκριμένους όρους αποπληρωμής των δανείων. Βασικός άξονας της ρύθμισης αναμένεται να είναι η επιβολή πλαφόν στις δόσεις, οι οποίες δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν ποσοστό επί του πραγματικού εισοδήματος του δανειολήπτη. Ήδη, εκατοντάδες χιλιάδες δάνεια βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης στις τράπεζας, ενώ άλλα τόσα είναι στο "κόκκινο" λόγω αδυναμίας αποπληρωμής τους από τους δανειολήπτες.

Τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης μελετούν τροπολογία, σύμφωνα με την οποία θα επιβληθεί πλαφόν στις δόσεις των δανείων οι οποίες - σύμφωνα με πληροφορίες - δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 30% επί του πραγματικού εισοδήματος του δανειολήπτη, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο προς τα κάτω διαβάθμισης ανάλογα με το εισόδημα.

Στο νομοσχέδιο θα εξεταστεί επίσης και ο παράγοντας ηλικία του δανειολήπτη, προκειμένου να προσαρμοστεί η όποια επιμήκυνση ενώ θα ληφθεί μέριμνα και σε θέματα προσημειώσεων που πολλές φορές υπερβαίνουν κατά πολύ το ύψος του δανείου. Ο δανειολήπτης, μάλιστα θα διατηρήσει τη δυνατότητα να απευθύνεται στις δικαστικές αρχές εφόσον δεν καταλήγει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την τράπεζα.

Επίσης, στη διαβούλευση μεταξύ της ΕΕΤ, στελεχών του ΥΠΑΝ και καταναλωτικών οργανώσεων θα ληφθούν υπόψη τα αιτήματα που υποβάλλονται καθημερινά στις ενώσεις καταναλωτών, η τεχνογνωσία των πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία επανασχεδιάζουν καθημερινά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, αλλά και οι περιορισμοί που μπορεί να προκύψουν από την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.



Πηγή: skai.gr