ΔΝΤ: Διπλάσια η ύφεση στην Ισπανία για το 2012

Διπλάσια ύφεση για το 2012 η οποία θα φθάσει το 1,7% εκτιμά στις προβλέψεις του για την Ισπανία το ΔΝΤ.

Αναφέρει ότι η ύφεση θα συνεχισθεί και το 2013 μειώνοντας το ισπανικό ΑΕΠ κατά 1%.

Το Ταμείο επισημαίνει ότι το τελευταίο δημοσιονομικό πακέτο που ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων για το 2012 και το 2013 αλλά θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2014.

Σημειώνει ότι η οικονομική προοπτική της χώρας είναι ευάλωτη και αξιωματούχοι του Ταμείου επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό για την Ισπανία να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική εξυγίανση, την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ εξήραν τις προσπάθειες της χώρας να μειώσει το χρέος και να αντιμετωπίσει την κρίση στον τραπεζικό τομέα, αλλά τόνισαν ότι χρειάζεται να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας στις τράπεζες.

Στο μεταξύ, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι στην περίπτωση που το κόστος δανεισμού της Ισπανίας παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, η χώρα φέρεται να παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι ενδέχεται να χρειαστεί πλήρη οικονομική στήριξη από την ΕΕ και το ΔΝΤ, με πακέτο βοήθειας που υπολογίζεται στα 300 δισ.

Ωστόσο, η ισπανική κυβέρνηση απέρριψε το ενδεχόμενο προσφυγής σε συνολικό πακέτο οικονομικής διάσωσης.

Η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πακέτο διάσωσης και ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί επιλογή.

Αναλυτικά η έκθεση ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr