Νόιερ: Ανάγκη για τραπεζική ενοποίηση έως το φθινόπωρο

Την άποψη ότι η ευρωζώνη πρέπει να υλοποιήσει την ενοποίηση του τραπεζικού κλάδου έως το φθινόπωρο εξέφρασε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κρίστιαν Νόιερ, εμμέσως πλην σαφώς καλώντας τα μέλη της νομισματικής ένωσης να επιταχύνουν τη διαδικασία της τραπεζικής ενοποίησης.

«Πρέπει να εδραιώσουμε μία τραπεζική ένωση πολύ γρήγορα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νόιερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε χθες, 18 Ιουλίου, στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Εμείς, στην ΕΚΤ και στην Τράπεζα της Γαλλίας, εργαζόμαστε πάνω σε αυτό [...], πρέπει να έχει υλοποιηθεί αυτό το φθινόπωρο».

Το ενδεχόμενο της τραπεζικής ενοποίησης είναι ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα θέματα στο πλαίσιο της κρίσης που εξακολουθεί να πλήττει την Γηραιά Ήπειρο. Ωστόσο, πολλά σημαντικά ζητήματα δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί, όπως για παράδειγμα ποιος θα είναι ο θεσμός που θα λειτουργεί ως ενιαία ρυθμιστική αρχή του τραπεζικού συστήματος και ποιες θα είναι οι ακριβείς αρμοδιότητές του σε βάρος των αντίστοιχων αρχών του κάθε κράτους μέλους της ΟΝΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., η θεσμοθέτηση ενός κοινού ρυθμιστικού φορέα αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να μπορέσει ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης ESM να δανείζει χρήματα απ’ ευθείας στις τράπεζες, κι όχι μονάχα σε κράτη.

Εάν ο ESM αποκτήσει την εν λόγω δυνατότητα, θα μπορούσε να τερματίσει την αλληλεξάρτηση μεταξύ υπερχρεωμένων κρατών και αδύναμων τραπεζών, καθώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, το εκάστοτε κράτος, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, πρέπει να επιβαρύνει το δημόσιο χρέος του προκειμένου να δανειστεί τα κεφάλαια που απαιτούνται για τις ανάγκες του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η αύξηση του δημόσιου χρέους συχνά προκαλεί την επακόλουθη άνοδο του κόστους δανεισμού, προκαλώντας έναν φαύλο κύκλο αποδυνάμωσης της κρατικής πιστοληπτικής ικανότητας.

Εάν η Ευρώπη υιοθετήσει μία κοινή και αξιόπιστη εποπτική αρχή για τον τραπεζικό κλάδο, τότε πιθανότατα θα αναζωπυρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη θεσμοθέτηση ενός ταμείου που θα εγγυάται τις καταθέσεις και μίας υπηρεσίας που θα εκτελεί την ομαλή διάλυση αδύναμων τραπεζών.

«Πρέπει να έχουμε συλλογική δυνατότητα επέμβασης για όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης ώστε να παρέχουμε ασφάλεια», κατέληξε ο γάλλος κεντρικός τραπεζίτης.

Πρέπει να επισημανθεί ότι άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της νομισματικής ένωσης, όπως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχουν εκτιμήσει πως η τραπεζική ενοποίηση δεν πρόκειται να επιτευχθεί πριν τις αρχές του 2013.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος