Στην τελική ευθεία για τον καθορισμό μέτρων 11,5 δισ.

Συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου στο κυβερνητικό επιτελείο για την περιστολή των δαπανών, ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013- 2014, εν όψει και της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, το πρωί της Τετάρτης στις 10.

Στόχος είναι να υπάρχει αναλυτική κοστολόγηση των μέτρων όταν θα αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στο μεταξύ, αμέσως μετά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε ότι επιδίωξη είναι να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές, ωστόσο εξέφρασε αμφιβολίες εάν αυτό τελικά θα επιτευχθεί.

Αιτία για αυτό, η αδυναμία συγκέντρωσης των 11,5 δισ. από περικοπές, καθώς τα μέτρα που παρουσίασαν οι υπουργοί και θα συζητηθούν από τους πολιτικού αρχηγούς, δεν ξεπερνούν τα 5,68 δισ. και άρα δεν καλύπτουν ούτε το 50% των απαιτήσεων της τρόικας.

Το στέλεχος αναγνώρισε ότι το 2012 θα υπάρξουν αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού λόγω της μεγάλης ύφεσης και γνωστοποίησε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την διασφάλιση δανείου που θα αποτελέσει γέφυρα για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας έως τον Σεπτέμβριο

Το ίδιο στέλεχος σημείωσε ότι το Eurogroup πιέζει για τη λήψη νέων μέτρων, ενώ για την στάση ορισμένων υπουργών στο θέμα των περικοπών, σχολίασε ότι περίμενε πολύ περισσότερα αλλά ορισμένοι δεν έχουν την τεχνογνωσία και θα βοηθηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών είχε διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι εμπλέκονται στην κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.
Πηγή: skai.gr