ΔΝΤ προς Πορτογαλία: «Αξιέπαινη η εφαρμογή του προγράμματος»

Την καταβολή της νέας δόσης, ύψους 1,48 δισεκατομμυρίου ευρώ, στο πλαίσιο του δανείου προς την Πορτογαλία ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμώντας ότι η εφαρμογή των μέτρων προχωρά κανονικά

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΝΤ «η εφαρμογή του προγράμματος παραμένει ισχυρή. Οι αρμόδιες αρχές επέμειναν στην προώθηση των συμφωνημένων δημοσιονομικών, χρηματοοικονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Όλα τα ποσοτικά κριτήρια (στόχοι) για τα τέλη Μαρτίου έχουν επιτευχθεί, όπως και τα περισσότερα δομικά κριτήρια αξιολόγησης της τέταρτης αναθεώρησης, ορισμένα με κάποιες μικρο-καθυστερήσεις...» 

Η υλοποίηση του προγράμματος που συμφωνήθηκε με την Πορτογαλία στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου βοήθειας της ΕΕ και του Ταμείου προς τη χώρα, συνολικού ύψους 78 δισ. ευρώ, προχωρά κανονικά. Η Λισαβόνα βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων και, παρότι υπάρχουν ορισμένα ρίσκα, οι στόχοι που έχουν τεθεί μέχρι το τέλος του 2012 παραμένουν εφικτοί, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΝΤ. Η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Νεμάτ Σαφίκ χαρακτήρισε μάλιστα «αξιέπαινη» την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στην Πορτογαλία.

Το Ταμείο υπογραμμίζει ότι η Λισαβόνα θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής αλλά των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα δόση είναι η συνολικά πέμπτη που αποδεσμεύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η συνεισφορά του Ταμείου στο πακέτο βοήθειας, που έχει ορίζοντα τριετίας, ανέρχεται στα 29,3 δις ευρώ. Η Πορτογαλία ήταν η τρίτη χώρα, μετά την Ιρλανδία και την Ελλάδα, που προσέφυγε στους μηχανισμούς στήριξης, το Μάιο του 2011.

Επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος

Αισθητή μείωση της καταναλωτικής διάθεσης στην Ευρώπη, με σημαντικές ωστόσο διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα, καταγράφει εν τω μεταξύ το γερμανικό Ινστιτούτο Έρευνας Αγοράς GfK.

Ιδιαίτερα κακό χαρακτηρίζεται το καταναλωτικό κλίμα σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία αλλά και την Πορτογαλία. «Η επιδείνωση της τραπεζικής κρίσης επιβαρύνει το κλίμα στην Ευρώπη. Αυτό ισχύει για σχεδόν όλες τις χώρες με εξαίρεση τη Γερμανία και εν μέρει και την Αυστρία» υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Ρολφ Μπουρκλ.

«Το κλίμα στη Γερμανία είναι εμφανώς καλύτερο και πιο αισιόδοξο από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ», όπως λέει και εξηγεί ότι «βασικός λόγος είναι ότι οι σχετικές παράμετροι είναι καλύτερες: αύξηση της απασχόλησης, μείωση της ανεργίας αλλά και βελτιώσεις στην εξέλιξη των μισθών».

Πηγή: Κώστας Συμεωνίδης Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής