Κύπρος: Σήμερα η απάντηση της Κίνας για το δάνειο

Λήγει την Παρασκευή, σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, η προθεσμία εντός της οποίας το Πεκίνο δεσμεύτηκε να απαντήσει στο αίτημα Λευκωσίας για παραχώρηση δανείου.

Ο υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος μετέφερε το κυπριακό αίτημα σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Πεκίνο δήλωσε στην εφημερίδα «Σημερινή» ότι οι κινεζικές αρχές δεσμεύτηκαν να απαντήσουν στο κυπριακό αίτημα για δανεισμό σε πέντε εργάσιμες ημέρες, με τη σημερινή να είναι και η τελευταία.

Στις προσπάθειες της Κύπρου να εξασφαλίσει δάνειο από την Κίνα ή τη Ρωσία αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι η Κύπρος ακολουθεί μια πολυμερή εξωτερική πολιτική, περιλαμβανομένων πολλών χωρών, όπως η Ρωσία και η Κίνα, και δεν απέκλεισε οικονομική βοήθεια από τις δύο χώρες.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν θεσμικοί περιορισμοί σε μια χώρα, που προσφεύγει στο Μηχανισμό Στήριξης και επιζητεί δανεισμό και από αλλού, απάντησε αρνητικά.

Στην έγκριση των αιτημάτων στήριξης που υπέβαλαν τη Δευτέρα Ισπανία και Κύπρος, προέβησαν την Τετάρτη οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο κύπριος πρόεδρος είχαν συνάντηση ενόψει της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο την 1η Ιουλίου.
Πηγή: skai.gr