Χοακίν Αλμούνια: Θετικός στη σταδιακή δημιουργία ευρωομολόγων

Θετικός στο ενδεχόμενο σταδιακής αμοιβαιοποίησης του δημόσιου χρέους των χωρών της Ευρωζώνης με την δημιουργία ευρωομολόγων, εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο κ. Αλμούνια ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή δεν μπορεί να γίνει απότομα, καθώς η φήμη και το μέλλον της Ευρωζώνης δεν θα μπορούσε να εναποτεθεί πάνω σε ένα ευρωομόλογο. Χρειάζονται ενδιάμεσα στάδια που θα επιτρέψουν να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, σημείωσε, φέρνοντας σα παράδειγμα τα υψηλά επιτόκια που καταβάλλουν σήμερα οι χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης όπως η Ισπανία, για να χρηματοδοτηθούν σε σύγκριση με τα πολύ χαμηλά επιτόκια που καταβάλλει η Γερμανία.

Πολιτικά δεν είναι δυνατή η άμεση δημιουργία ευρωομολόγων, αλλά είναι απαραίτητο να συζητηθούν τα ενδιάμεσα στάδια προς τη δημιουργία ευρωομολόγων. Το ουσιώδες σήμερα είναι η κατάρτιση μιας πολιτικής αμοιβαιοποίησης του δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης» τόνισε.

Ο κ. Αλμούνια τάχθηκε υπέρ της τραπεζικής ένωσης αλλά και ενός κοινού συστήματος εγγυήσεων καταθέσεων. «Θα πρέπει να προχωρήσουμε προς τη δημιουργία ενός ευρωπαίου (διατραπεζικού) επόπτη, αν όχι για την ΕΕ των 27, αλλά τουλάχιστον για την Ευρωζώνη. «Αν την Πέμπτη και την Παρασκευή κατά την Σύνοδο Κορυφής προχωρήσουμε προς τη δημιουργία ενός τραπεζικού επόπτη, πιστεύω ότι αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα», τόνισε.
Πηγή: skai.gr