Τζον Ντεφτέριος στον ΣΚΑΪ: Κλειδί οι μεταρρυθμίσεις για να γίνει η Ελλάδα ελκυστική αγορά

Ο John Defterios ο ελληνικής καταγωγής δημοφιλής παρουσιαστής οικονομικών θεμάτων και οικοδεσπότης της εκπομπής για τις αναδυόμενες αγορές στο CNN International, ήρθε στην Ελλάδα για την κάλυψη των γεγονότων των τελευταίων ημερών.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, δίνει τη δική του εκτίμηση για το πώς πρέπει να κινηθεί η χώρα μας για να ορθοποδήσει οικονομικά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Κύριε Ντεφτέριος σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη. Πώς εκτιμάτε ότι θα είναι η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα;

TZON ΝΤΕΦΤΕΡΙΟΣ: Υπάρχει ένας ξεκάθαρος και δίκαιος οδικός χάρτης μπροστά μας. Κανείς δεν είπε ότι είναι ένας εύκολος δρόμος αλλά δεν μιλάμε για συνεχή λιτότητα. Όμως πρέπει να ανοίξει η οικονομία στους ξένους επενδυτές.

Να μειωθεί ο δημόσιος τομέας και να οδηγηθούν στον ιδιωτικό τομέα οι εργαζόμενοι ώστε να κερδίσουν περισσότερα χρήματα. Να ανοίξουν οι πόρτες της Οικονομίας μέσω των μεταρρυθμίσεων στη φορολογία και στον τομέα των επενδύσεων για να μπορείς να καλωσορίσεις επενδυτές από την Κίνα την Ινδία και τη Μέση Ανατολή που θέλουν να έχουν τη σημαία τους στην Ευρώπη. Και τους αρέσει η Ελλάδα. Θέλουν μόνο να εξασφαλίσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα επενδύσουν στην Ελλάδα.

Μπορεί να μην είναι εύκολο να γίνει αλλά δεν είναι αδύνατο. Πολλές διαφορετικές οικονομίες σε όλο τον κόσμο έχουν αντιληφθεί τι σημαίνουν τα μονοπώλια. Τώρα είναι η ώρα να το πράξει και η Ελλάδα. Να καθορίσει τη δική της πρόταση γύρω από τα μονοπώλια, αλλά πρέπει να κινηθεί γρήγορα.

ΓΛ: Υπάρχει μια συζήτηση μεταξύ καθηγητών και ιστορικών για το κατά πόσο η Ελλάδα ανήκει στη δύση ή στην ανατολή.

ΤΝ: Ένα από τα ζητήματα που διερευνήσαμε σ' αυτή την αποστολή είναι αν η Ελλάδα εξακολουθεί να διαθέτει Ευρωπαϊκή ταυτότητα. Πιστεύω και λόγω της ελληνικής καταγωγής μου και την κληρονομιά που διαθέτω ότι έχουμε μια διττή ταυτότητα. Αισθανόμαστε ότι είμαστε ανατολικοί και ταυτοχρόνως δυτικοί. Αλλά δεν είναι κακό αυτό. Αυτό ακριβώς είναι που μας κάνει ιδιαίτερους.

Έχω ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή με πολλούς Έλληνες πολιτικούς οι οποίοι έτυχαν εξαιρετικού σεβασμού κι αυτό είναι ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα. Μας θεωρούν δικούς τους. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί πλεονέκτημα και στην πολιτική και στις επιχειρήσεις για μεγαλύτερες συμφωνίες που δεν έχουμε δει ακόμα.

Θεωρώ ότι είναι καλό για την Ελλάδα να παλεύει για μια δυτική ταυτότητα και να διαθέτει και την ανατολική ταυτότητα, διότι η χώρα έχει να κερδίσει πολλά. Δεν εννοώ μόνο στις σχέσεις με την Τουρκία που θα αποτελούσε φαινόμενο, αλλά λεω για επενδυτές από τη Μέση Ανατολή με τους οποίους έχω μιλήσει και γνωρίζω ότι ευχαρίστως θα επένδυαν στην Ελλάδα.

Δείτε για παράδειγμα την πιθανή επένδυση στο Ελληνικό από το Κατάρ τους τελευταίους 18 μήνες και εκείνες από το Αμπού Ντάμπι. Έχουν μεγάλη συμπάθεια για την Ελλάδα. Ο εμίρης του Κατάρ δείχνει ιδιαίτερη συμπάθεια για αυτό το μέρος. Αλλά πάλι πρέπει να σκεφτούμε τι κάνουμε ως ελληνική κοινωνία για να στρώσουμε το χαλί, να εκμεταλλευτούμε τον πολιτισμό μας, την κληρονομιά μας, τις συνθήκες και τη θέση μας ώστε να προσελκύσουμε επενδυτές από όλα τα μέρη της Ανατολής τα οποία αναπτύσσονται. Στην εκπομπή μου από το Αμπού Ντάμπι ασχολούμαι με όλες αυτές τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές σε όλη την περιοχή. Από τη Μέση Ανατολή τη Νότια Ασία και την Αφρική. Αυτή είναι η νέα αγορά για την Ελλάδα.

ΓΛ: Ποιες ήταν οι κυρίαρχες απόψεις που εκφράστηκαν από τους ανθρώπους με τους οποίους συνομιλήσατε στην Ελλάδα, πολιτικούς, επιχειρηματίες, πανεπιστημιακούς;

ΤΝ: Από τις συνεντεύξεις που έκανα με μερικούς από τους κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες όλοι με μια φωνή μου είπαν ότι εύχονται να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, να εμπεδωθεί κλίμα ασφάλειας και σταθερότητας, να λειτουργήσει η οικονομία και να έρθουν οι επενδύσεις. Πιστεύω κι εγώ όπως πολλοί άλλοι ότι η αρχιτεκτονική του ευρώ ήταν λάθος από την αρχή.

Είχαμε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων και εξακολουθούμε να έχουμε και σήμερα μετά από τόσα χρόνια το ίδιο πρόβλημα. Πρέπει να στηθεί ξανά το οικοδόμημα ώστε το ευρώ να είναι σταθερό και ασφαλές ανεξάρτητα αν βρίσκεσαι ή δραστηριοποιείσαι στην Ελλάδα ή σε κάποια χώρα της Βόρειας Ευρώπης.

Όπως μου είπε ο κύριος Βασιλάκης, ο ιδιοκτήτης της Aegean, έχουμε το εξής φαινόμενο σήμερα στην Ευρώπη. Το κεφάλαιο πετάει από τη Νότια προς τη Βόρεια Ευρώπη. Έχουμε ένα κοινό νόμισμα αλλά όχι κοινό τραπεζικό σύστημα. Κι αυτό είναι παράδοξο. Να εξαρτάται η εμπιστοσύνη ανάλογα με τη χώρα που βρίσκεσαι. Να είσαι στην Ελλάδα στην Ισπανία ή την Ιταλία και να θέλεις να ανοίξεις τραπεζικό λογαριασμό σε κάποια χώρα του Βορά όπως η Βρετανία η Γερμανία η Γαλλία ή το Βέλγιο ή οπουδήποτε αισθάνεσαι μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Αυτό πρέπει να το σταματήσουν.

Στην Αμερική έχουμε τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό ασφάλισης καταθέσεων ο οποίος προστατεύει τα χρήματά σου σε όποια πολιτεία κι αν τα έχεις. Δεν συμβαίνει το ίδιο στην Ευρώπη. Γι αυτό πρέπει να δουν ξανά την αρχιτεκτονική του ευρώ. Τα ρήγματα και και τις διαρροές. Η Ελλάδα βρέθηκε πρώτη στη σειρά αυτής της επίπονης μετάβασης. Αλλά τώρα και οι δύο πλευρές χρειάζεται να κάνουν βήματα ώστε να συναντηθούν στην επίλυση του προβλήματος.

Η σύζυγός μου που είναι ελληνοϊταλικής καταγωγής και δημοσιογράφος στα οικονομικά. Μου είπε ότι το ευρώ είναι το μοναδικό νόμισμα το οποίο δεν έχει κάποια κυβέρνηση να το στηρίξει. Υπάρχει φυσικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά δεν είναι το ίδιο. Ίσως θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες το Ευρωκοινοβούλιο όπως έχουμε εμείς το Κογκρέσο. Θα πρέπει όπου κι αν είσαι να αισθάνεσαι ασφαλής που κρατάς στα χέρια σου το ευρώ....
Πηγή: skai.gr