Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις τράπεζες

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις φερέγγυες τράπεζες εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε σήμερα, 14 Ιουνίου, στο πλαίσιο της 14ης Συνδιάσκεψης Παρατηρητών της Ευρωτράπεζας.

«Το Ευρωσύστημα θα συνεχίσει να τροφοδοτεί με ρευστότητα τις αξιόχρεες τράπεζες, όπου χρειάζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι, αποσαφηνίζοντας μάλιστα ότι σε εποχές «αυξημένης χρηματοπιστωτικής αστάθειας η ‘επαρκής ρευστότητα’ υποδεικνύει έναν όγκο χρημάτων [...] που εξουδετερώνει την προσωρινή αδυναμία των τραπεζών να αναχρηματοδοτηθούν στην αγορά».

Δεν παρέλειψε μάλίστα να επισημάνει πως «Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι», διευκρινίζοντας ότι «το ρίσκο αφορά κυρίως την αυξημένη αβεβαιότητα».

Συνεχίζοντας, ο κ. Ντράγκι υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας που έλαβε τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο, όταν η ΕΚΤ διέθεσε αθροιστικά ένα τρισεκατομμύριο ευρώ στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ευρώπης, με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων τριετούς διάρκειας (LTROs).

«Η αβεβαιότητα για την χρηματοδότηση των τραπεζών [από] την αγορά [...] ήταν πιθανότατα το πιο σημαντικό ζήτημα σε αυτό το περιβάλλον. Πραγματικά απείλησε να υποσκάψει τον τραπεζικό δανεισμό και δημιούργησε πιέσεις για μία ευρύτατη απομόχλευση», σχολίασε ο κ. Ντάγκι, συμπληρώνοντας ότι η «επακόλουθη κρίση ρευστότητας» θα είχε πλήξει σοβαρά την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου.

»Σε αυτό το φόντο [...] αποφασίσαμε να εξαπολύσουμε τα τριετή LTROs», εξήγησε, προσθέτοντας πως ότι η «πλήρης υποστηρικτική επίδραση [των δανείων] χρειάζεται χρόνο προκειμένου να ξεδιπλωθεί» και προειδοποιώντας ότι η μειωμένη εκταμίευση δανείων από τις τράπεζες δεν πρέπει να οδηγεί σε πρόωρα συμπεράσματα.

«Η ανάκαμψη στον όγκο των πιστώσεων θα είναι ιδιαίτερα αργή», συμπλήρωσε.

Στρέφοντας το βλέμμα του στην ανάγκη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι «πρέπει να επιβλέπουμε τις εθνικές μεταρρυθμίσεις [...] με τρόπο παράλληλο με αυτόν που επιβλέπουμε δημοσιονομικές πολιτικές», πιθανώς υποδεικνύοντας την προτίμησή του για αυξημένη παρεμβατικότητα στην λειτουργία κρατών μελών της ευρωζώνης. Στάθηκε επίσης στην ανάγκη ανοίγματος επαγγελμάτων και τόνωσης του κοινοτικού ανταγωνισμού.

Τέλος, αναφερόμενος στο μακροπρόθεσμο όραμα για την Ευρώπη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ στάθηκε στην ανάγκη «ενισχυμένων θεμελίων στους τομείς της χρηματοοικονομικής, δημοσιονομικής και δομικής πολιτικής», που θα ενισχύσουν την ενοποίηση της Γηραιάς Ηπείρου.

«Ένα ζήτημα κλειδί σε αυτό το πλαίσιο είναι η εθνική κυριαρχία», παραδέχτηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Στη διαδικασία της οικονομικής ενοποίησης, μιλάμε συχνά για την παράδοση εθνικής κυριαρχίας. Ωστόσο, η ενοποίηση απέχει πολύ από το να ισούται με την εγκατάλειψη κυριαρχίας», γνωμοδότησε ο κ. Ντάγκι, αντιτείνοντας πως «σε πολλές περιπτώσεις η ενοποίηση σημαίνει το ‘μοίρασμα’ ή την κοινοτικοποίηση της κυριαρχίας».

Για ολόκληρη την ομιλία δείτε εδώ.
Πηγή: skai.gr