Αλμούνια, Σόιμπλε: Βεβαίως και θα υπάρξει τρόικα στην Ισπανία

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προανήγγειλε ακριβή παρακολούθηση των ισπανικών μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, θα περιοριστεί στον έλεγχο της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα.
«Θα υπάρξει τρόικα, η οποία θα παρακολουθεί στενά αν τηρείται το συμφωνηθέν πρόγραμμα» ξεκαθάρισε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας τη Δευτέρα στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk. Ωστόσο, ο έλεγχος αφορά αποκλειστικά στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.

Αναφερόμενος γενικότερα στα αίτια της ισπανικής κρίσης ο κ. Σόιμπλε παρέπεμψε στην αγορά ακινήτων. Τα μέτρα που λαμβάνονται, είπε, πηγάζουν από τα συμπεράσματα της κρίσης στην αγορά ακινήτων των Ηνωμένων Πολιτειών. "Ως μάθημα από την κρίση της εποχής εκείνης συμβουλεύσαμε την Ισπανία να οπλίσει τις τράπεζές της με αρκετά χρήματα – είτε το θέλουν είτε όχι».

Την ίδια ώρα ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια δήλωσε ότι οι ισπανικές τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν σχέδια αναδιάρθρωσης. Και για την Ισπανία θα υπάρξει τρόικα, που θα επιβλέπει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων απαιτήσεων, τόνισε ο κ. Αλμούνια μιλώντας στο ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser. Εκτός από την ομάδα ειδικών της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συμμετέχουν και εδώ εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης θα ανακοινώσει τη ανεξάρτητη μελέτη σχετικά με τις ισπανικές τράπεζες στις 21 Ιουνίου. Έτσι το σχετικό αίτημα βοήθειας θα υποβληθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.
Πηγή: skai.gr