Έκκληση για άμεση προσφυγή της Ισπανίας σε Ευρωπαϊκή βοήθεια από στελέχη της ΕΚΤ

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Βίτορ Κονστάνσιο, δήλωσε ότι το αίτημα της Ισπανίας για χρηματοδότηση «αναμένεται» και ότι η παροχή βοήθειας «θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», εντείνοντας τις υποψίες ότι η Μαδρίτη σύντομα θα γίνει το τέταρτο μέλος της ευρωζώνης που θα ζητήσει διεθνή υποστήριξη.

Συνεχίζοντας, ο κ. Κονστάνσιο σχολίασε πως οποιαδήποτε σχετική απόφαση πρέπει να ληφθεί γρήγορα, αποσαφηνίζοντας μάλιστα ότι έπειτα από ενδεχόμενη υποβολή αιτήματος θα ακολουθήσει μία χρονοβόρα διαδικασία.

«Δεν χρειάζεται να ολοκληρωθούν τα πάντα άμεσα, εφόσον υπάρχει μία έκφραση επιθυμίας για [...] ένα πρόγραμμα βοήθειας για τις ισπανικές τράπεζες, που ευελπιστώ ότι θα γίνει με μία ταχύτητα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς από τη Μαδρίτη να ενεργήσει άμεσα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος παραδέχτηκε μεν ότι θεωρεί ενδεχόμενο αίτημα για βοήθεια «λογικό», αλλά προειδοποίησε πως «όσο περισσότερο περιμένεις [...] τόσο πιο ακριβό γίνεται».

Η έκκληση για δράση από στελέχη της ΕΚΤ έρχεται σε αντίθεση με τις χθεσινές δηλώσεις του ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος αρκέσθηκε να σχολιάσει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κινηθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση προτού δημοσιοποιηθούν οι τρεις αναμενόμενες εκθέσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ισπανικών τραπεζών.

Η πρώτη έκθεση, που συντάσσεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα παραδοθεί τη Δευτέρα, 11 Ιουνίου, ενώ οι αναλύσεις δύο ανεξάρτητων λογιστικών εταιρειών θα δουν το φως της δημοσιότητας δέκα ημέρες αργότερα, στις 21 Ιουνίου.

Τη στάση του κ. Ραχόι επανέλαβε σήμερα, 8 Ιουνίου, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός, Σοράγια Σάενζ ντε Σανταμαρία, η οποία μάλιστα διέψευσε δημοσιεύματα που ήθελαν τη Μαδρίτη να υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το Σάββατο, 9 Ιουνίου.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος