ΕΚΤ: Ερωτηματικά για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

Ερωτήματα γύρω από το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών εγείρει νομικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που δημοσιεύεται στον επίσημο ιστότοπο της ΕΚΤ. Πρέπει να τονισθεί πάντως ότι η ΕΚΤ υποστηρίζει την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου.

Βασική πηγή προβληματισμού για την Ευρωτράπεζα αποτελεί η λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που δημιουργήθηκε από την Αθήνα προκειμένου να διοχετεύσει 50 δισεκατομμύρια ευρώ προς τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες.

Τα κεφάλαια αυτά περιλαμβάνονται στο δεύτερο πακέτο διάσωσης που έλαβε η χώρα μας και προορίζονται για να εξασφαλίσουν την κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος στον απόηχο των ζημιών που υπέστη λόγω του PSI.

Σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο, οι σχετικοί νόμοι που υπερψηφίστηκαν με βάση τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς δίνουν στο ΤΧΣ τη δυνατότητα να «παρέχει εγγυήσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που επιδέχονται ανακεφαλαιοποίηση» και να «παρέχει τα περιουσιακά του στοιχεία ως ασφάλεια [για την εκπλήρωση] των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις εν λόγω εγγυήσεις».

Σύμφωνα όμως με τους νομικούς συμβούλους της ΕΚΤ «η διάταξη αυτή δεν καθορίζει τις προϋποθέσεις χορήγησης των εν λόγω εγγυήσεων, ούτε και τη συλλογιστική που υπαγορεύει τη θέσπισή τους».

»Ομοίως, η αιτιολογική έκθεση δεν κάνει καμία αναφορά στις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την ενεργοποίηση των εν λόγω εγγυήσεων και στην αξιολόγησή τους, ούτε στις επιπτώσεις και την υποκείμενη αιτιολογία».

Λόγω αυτών των ζητημάτων, συνεχίζουν οι συντάκτες του εγγράφου, «ο σαφής σκοπός του ΤΧΣ, [που] είναι η διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων» δεν είναι «διαφανής και πειστικός».

Επιπλέον, ερωτηματικά προκαλεί η ασαφής οριοθέτηση των εξουσιών του ΤΧΣ σε σχέση με την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), καθώς υπάρχουν ανησυχίες πως το Ταμείο θα έχει τη η δυνατότητα να διενεργεί ειδικούς ελέγχους (due diligence) πριν από την ανακεφαλαιοποίηση ενός πιστωτικού ιδρύματος.

»Ειδικότερα, η συμμετοχή του ΤΧΣ στη διενέργεια τέτοιων ελέγχων χωρίς καμία διευκρίνιση ως προς τις συνέπειες της έκβασής τους [...] θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρεμβολή του ΤΧΣ στην άσκηση της αρμοδιότητας της Τράπεζας της Ελλάδος», καταλήγει η ΕΚΤ.

Για ολόκληρο το έγγραφο δείτε εδώ (ελληνικά) ή εδώ (αγγλικά).
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος