Κλείσιμο

ΣΚΑΪ: Συζήτηση για την οικονομία με τους κκ. Τσακαλώτο και Ματσαγγάνη

Οι υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Μάνος Ματσαγγάνης αντίστοιχα, ήταν σήμερα καλεσμένοι στο ραδιοφωνικό στούντιο του ΣΚΑΪ για μία συζήτηση για την κατάσταση της οικονομίας, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά και από την ιστοσελίδα skai.gr.

Την ανάγκη να σταματήσει η λιτότητα και η χώρα να βγει από το φαύλο κύκλο στον οποίο έχει μπει με τη λήψη νέων μέτρων, επισήμανε στο ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο πλαίσιο της συζήτησης για την οικονομία και την ανάπτυξη.

Ακόμα δήλωσε πως η διαφθορά πρέπει να αντιμετωπιστεί με κοινωνικό έλεγχο και ανέφερε ως παράδειγμα τον συμμετοχικό προϋπολογισμό στην τοπική αυτοδιοίκηση.

«Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι τη διάλυση του ευρώ και την επιστροφή της Ευρώπης στη δεκαετία του ’30 με εθνικισμούς και υποτιμήσεις», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας πως στις μεγάλες κρίσεις του καπιταλισμού καμία χώρα δεν γύρισε εκεί που ήταν πριν.

«Έχουμε πρόβλημα παραγωγικότητας και όχι ανταγωνιστικότητας», υπογράμμισε ακόμα, υποστηρίζοντας πως η ανταγωνιστικότητα είναι ένας μύθος. Οι αιτιάσεις ότι για να γίνεις παραγωγικός πρέπει να χαμηλώσεις τους μισθούς είναι λάθος, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος με τη Δημοκρατική Αριστερά, καθηγητής Μάνος Ματσαγγάνης υποστηρίζει πως πριν το 2008 στην Ελλάδα υπήρχε φτηνή ανάπτυξη με «τσιμέντο παντού και ακριβά αυτοκίνητα».

Σημείωσε επίσης ότι στην Ελλάδα καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό φοροδιαφυγής σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ σε ό,τι αφορά την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, «βρισκόμαστε σε επίπεδα Αφρικής».

Το διεφθαρμένο κράτος στην Ελλάδα αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα, υποστήριξε ο κ. Ματσαγγάνης, για τον οποίο προέχει η καταπολέμηση της διαφθοράς και η αλλαγή κουλτούρας στη χώρα μας.

Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για κακή ρητορική, λέγοντας πως για όλα τα δεινά της χώρας μας δεν φταιει ο κακός ιμπεριαλισμός και ο νεοφιλελευθερισμός, ενώ τους κάλεσε να διευκρινίσουν εάν θέλουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και να ξεκόψουν από τα προεκλογικά τους επιχειρήματα σε κάποια βασικά θέματα.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, τόνισε ακόμα ο κ. Ματσαγγάνης, με δημόσιες επενδύσεις που θα έρθουν -όπως είπε- από την Ευρώπη.
Πηγή: skai.gr