Στον καιάδα το ΧΑ, πτώση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Καταβαράθρωση υφίσταται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, στον απόηχο των αποτυχημένων προσπαθειών σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας και της προοπτικής επαναληπτικών εκλογών. Συγκεκριμένα, ο γενικός δέκτης υποχωρεί αυτή τη στιγμή κατά 3,95% και βρίσκεται στις 587,76 μονάδες. Το προηγούμενο χαμηλό 52 εβδομάδων ήταν 611,96 μονάδες.

Απώλειες καταγράφουν και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ως αντίκτυπο της συντριβής που υπέστησαν οι Χριστιανοδημοκράτες της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στις τοπικές βουλευτικές εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου και πλέον υπερχρεωμένου γερμανικού κρατιδίου που διαθέτει ΑΕΠ ισοδύναμο με αυτό της Τουρκίας.

Το εν λόγω κρατίδιο θεωρείται τόσο σημαντικό που οδήγησε τον Σοσιαλδημοκράτη πρώην καγκελάριο Γκέρχαντ Σρέντερ να καλέσει πρόωρες γενικές εκλογές το 2005, αφότου το κόμμα του ηττήθηκε σε αντίστοιχες εκλογές. Οι εκλογές αυτές έφεραν στην εξουσία την κ. Μέρκελ.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 2,07%, ο CAC 40 στο Παρίσι πέφτει κατά 2,21%, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη καταγράφει απώλειες της τάξης του 2,03%.

Σε αρνητικό έδαφος βρίσκεται και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη, υποχωρώντας κατά 2,30%, λίγες μέρες αφότου η κυβέρνηση Ραχόι διέσωσε με κρατικά κεφάλαια την τράπεζα Bankia και προειδοποίησε τον τραπεζικό τομέα της χώρας ότι θα χρειαστεί να αποκτήσει κεφαλαιακή επάρκεια 30 δισεκατομμυρίων ευρώ ως αντίβαρο της έκθεσής του στην καταρρέουσα αγορά ακινήτων.

Στο κόκκινο βρίσκεται αυτή τη στιγμή και η ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου, με το ευρωπαϊκό νόμισμα να υποχωρεί κατά 0,62% και να ισοδυναμεί με 1,2837 δολάρια. Η πτωτική τάση του ευρώ καθιστά πιθανή την «καθίζηση» κάτω από το χαμηλό 52 εβδομάδων, που είναι 1,2623.
Πηγή: Επιμέλεια: Νίκος Φιλιππίδης, Μαράκης Αλέξανδρος