Σε ύφεση ξανά η βρετανική οικονομία

Με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -0,2% του ΑΕΠ έτρεξε η βρετανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2012, επαναφέροντας τη χώρα τεχνικά σε ύφεση. Το πρόσημο της ανάπτυξης ήταν αρνητικό και κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011, συγκεκριμένα -0,3%.

Οι οικονομικοί δείκτες που ανακοίνωσε η εθνική Στατιστική Υπηρεσία κρίνονται ιδιαίτερα αποκαρδιωτικοί, καθώς η μεγάλη πλειονότητα των αναλυτών προέβλεπε έστω οριακά θετική ανάπτυξη. Όπως επισημαίνεται, οι μικρές διαφορές των ποσοστών δεν παίζουν δραματικό ρόλο ως προς την πραγματική οικονομία, αλλά θα επηρεάσουν στα πεδία της πολιτικής και της εμπιστοσύνης καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Η Στατιστική Υπηρεσία απέδωσε τα αρνητικά αποτελέσματα στην πτώση της παραγωγής στον κατασκευαστικό τομέα κατά 3%, τη μεγαλύτερη πτώση παραγωγής εδώ και τρία χρόνια. Το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να σχολιάσει ότι η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας επηρεάζεται αρνητικά από τα συνεχιζόμενα προβλήματα της ευρωζώνης.

Η οικονομία της Βρετανίας, μετά από διαδοχικά θετικές και αρνητικές επιδόσεις ανά τρίμηνο, έχει αναπτυχθεί κατά 0,4% του ΑΕΠ από το δεύτερο τρίμηνο του 2010, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η κυβέρνηση συνασπισμού.

Το ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης θα αναθεωρηθεί ως είθισται σε λίγους μήνες από τη Στατιστική Υπηρεσία, μόλις συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα του πρώτου τριμήνου.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο