Βάιντμαν: «Όχι» σε επεκτατικές πολιτικές και αγορά ισπανικών ομολόγων

Η αύξηση του κόστους δανεισμού των ευρωπαϊκών κρατών αιτιολογεί την εκ νέου αγορά ομολόγων από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε ο Γιένς Βάιντμαν μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη η ΕΚΤ να αντισταθεί σε περαιτέρω επεκτατικά νομισματικά μέτρα.

Ο κ. Βάιντμαν είναι πρόεδρος της Deutsche Bundesbank, της πανίσχυρης κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, και συνεπώς έχει βαρυσήμαντη θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Θεωρείται πολέμιος της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής από πλευράς ΕΚΤ, ενώ κατά τις τελευταίες εβδομάδες έχει πρωτοστατήσει στην προσπάθεια να προαλειφθεί το έδαφος για την έξοδο της ΕΚΤ από την «κατάσταση κρίσης».

«[Η ώρα της εξόδου δεν έχει έρθει], αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι τώρα», προειδοποίησε ο κ. Βάιντμαν.

Αναφερόμενος στην επεκτατική πρωτοβουλία του προέδρου της Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, να διαθέσει αθροιστικά ένα τρισεκατομμύριο ευρώ στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα της Ευρώπης μέσω χαμηλότοκων δανείων τριετούς διάρκειας (LTROs), ο κ. Βάιντμαν σχολίασε ότι δεν υπάρχει λόγος να τίθεται προς συζήτηση μία συνέχιση αυτού το προγράμματος.

Τα LTROs είχαν προσφερθεί το Δεκέμβριο και το Φεβρουάριο σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης ρευστότητας που έπληττε την αγορά και ως μέσο μείωσης του κόστους δανεισμού των κρατών της ευρωζώνης, καθώς μέρος των δανείων θα επενδυόταν στην αγορά ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών.

«Σύντομα έπειτα από την τελευταία τριετή προσφορά, οι φωνές για έναν τρίτο ή τέταρτο γύρο ήδη δυναμώνουν, και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις – ειδικά στον τραπεζικό κλάδο – κινδυνεύουν να καθυστερήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βάιντμαν, προσθέτοντας ότι «με το παυσίπονο [των LTROs] έρχεται και μία εξάρτηση».

Η θέση του κ. Βάιντμαν ενδέχεται να υποδεικνύει ένα χάσμα μεταξύ της Bundesbank και του προέδρου Ντράγκι, ο οποίος στις αρχές Απριλίου δήλωσε ότι τυχόν συζητήσεις περί εξόδου από στρατηγικές κατά της κρίσης ήταν πρόωρες: «Νομίζω ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει τον τελευταίο λόγω επί αυτού» σχολίασε ο κ. Ντράγκι.

Στρέφοντας το βλέμμα του στην Ισπανία, επίκεντρο πλέον της ευρωπαϊκής κρίσης, ο κ. Βάιντμαν, αποσαφήνισε πως «δεν είναι δουλειά [της ΕΚΤ] να προσφέρει χρηματική βοήθεια προκειμένου να επεκτείνονται οι αναγκαίες προσαρμογές σε βάθος χρόνου [...] για αυτό το λόγο υπάρχει το ταμείο διάσωσης», προσέθεσε, καταλήγοντας ότι τα αυξανόμενα ομολογιακά επιτόκια αποτελούν «ώθηση για τους πολιτικούς των ενδιαφερόμενων χωρών να κάνουν τη δουλειά τους και να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών μέσω του δρόμου των μεταρρυθμίσεων».

Η ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων θα μπορούσε να καταλαγιάσει την καταιγίδα που βιώνουν τα ισπανικά ομόλογα, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ιταλίας το 2011. Η πολιτική αυτή όμως θεωρήθηκε ένοχη για την κωλυσιεργία της τότε κυβέρνησης Μπερλουσκόνι να λάβει μεταρρυθμιστικά μέτρα.

Ο κ. Βάιντμαν δεν είναι ο πρώτος οικονομολόγος της γερμανικής σχολής που αντιτίθεται στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Η έκταση του εν λόγω προγράμματος άλλωστε προκάλεσε την παραίτηση του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος