Ζ. Μπαρόζο: Να υποστηριχθεί η Ελλάδα αλλά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Την ανάγκη να υποστηριχθεί και να ενισχυθεί η Ελλάδα, δίχως όμως να αθετήσει τις δεσμεύσεις της, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της ολομελείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» η ανάπτυξη, η Ελλάδα οφείλει, ανάμεσα σε άλλα, να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και την τροποποίηση της φορολογικής πολιτικής.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μπαρόζο αναγνώρισε το γεγονός ότι οι λαοί της Ευρώπης καταβάλουν τεράστιες θυσίες και προσπάθειες και παρέθεσε τα παραδείγματα της Λιθουανίας, που επέστρεψε σε αναπτυξιακή τροχιά, και των εξαγωγικών επιτυχιών της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας ως αισιόδοξα μηνύματα που καταδεικνύουν τη δυνατότητα των υπερχρεωμένων κρατών να ανακάμψουν από την κρίση.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Μπαρόζο επεσήμανε την ανάγκη η επίπονη σύγκλιση μεταξύ των ευρωπαϊκών οικονομιών να συνοδευτεί από υπευθυνότητα και αλληλεγγύη προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η «κοινωνική συνοχή» της ευρωπαϊκής κοινότητας. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η κοινωνική έκρηξη, ο κ. Μπαρόζο τόνισε την ανάγκη να γίνει μία δίκαια κατανομή των βαρών ενόσω εφαρμόζονται οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Μπαρόσο υπογράμμισε επίσης την ανάγκη «συγκέντρωσης» (pooling) του δημόσιου χρέους της Ευρώπης, ώστε να επιτευχθεί με μεγαλύτερη ευκολία η δημοσιονομική σύγκλιση.

Απηχώντας πρωτύτερες δηλώσεις του γερμανού υπουργού οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέκρουσε διεθνείς επικρίσεις για τη φερόμενη ανεπάρκεια των ευρωπαϊκών ταμείων (ESM και EFSF) να προστατεύσουν την ευρωζώνη από πιθανή αναζωπύρωση της κρίσης δημοσίου χρέους. Υπενθύμισε μάλιστα ότι το «διαθέσιμο κεφάλαιο» του ESM είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο που διαθέτει το ΔΝΤ, και κατηγόρησε του επικριτές ότι «ξεχνούν» συνεισφορά της Ευρώπης στο Ταμείο του ΔΝΤ. Πλην της Ιαπωνίας, τα κράτη της γηραιάς ηπείρου είναι οι συντριπτικοί χρηματοδότες του διογκούμενου ταμείου κατά της κρίσης που τηρεί το ΔΝΤ.

Ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε επίσης την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να μην εγκαταλείψει αλλά να ενισχύσει το κοινό νόμισμα. «Το μέγεθος μίας οικονομίας ορίζει τη διεθνή βαρύτητα» μίας χώρας, σχολίασε ο κ. Μπαρόζο, και μία «δυνατή Ευρώπη σημαίνει δυνατό ευρώ». «Αυτοί που αντιστέκονται σε μία ισχυρή Ευρώπη αντιτίθενται στο ευρώ», γνωμοδότησε ο κ. Μπαρόζο.

Στη συνέχεια, πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί στην τροχιά της ανάπτυξης, αναφέροντας την ανάγκη να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές και να αυξηθούν τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Έπειτα, ο κ. Μπαρόζο τόνισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να «βελτιώσει και να ολοκληρώσει» την κοινή αγορά,, ενθαρρύνοντας μάλιστα τα κράτη μέλη της ΕΕ να εφαρμόσουν τη νομοθεσία που θα τους επιτρέψει να δρέψουν τα πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς.

Για την πλήρη αναφορά δείτε εδώ.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος