Έκθεση με παραινέσεις Μπαρόζο για νέες αλλαγές

Στην εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων του Μνημονίου, την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ με τη βοήθεια της Task Force εστιάζεται το σχέδιο που παρουσιάζει σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Σύμφωνα με την Επιτροπή η διαδικασία ριζικής μετάλλαξης της ελληνικής οικονομίας θα απαιτήσει αρκετά χρόνια σκληρών προσπαθειών, ωστόσο η εφαρμογή μέτρων και προτάσεων (που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ήδη περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο) μπορεί να αλλάξει τη συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας εντός του 2012, ενώ εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί η υιοθέτηση νέου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Η Επιτροπή προσδιορίζει τρεις γενικότερους τομείς όπου η λήψη συγκεκριμένων μέτρων μπορεί να αποδώσει θετικά αποτελέσματα μέχρι το τέλος του έτους:

- Πρώτον, ο αποτελεσματικός έλεγχος των δημοσίων οικονομικών μέσω του προσδιορισμού των επιπλέον μέτρων λιτότητας, ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ, για τα έτη 2013 - 2014. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να επικεντρώνονται στον περιορισμό κρατικών δαπανών.

- Δεύτερον, παροχή πιστώσεων στην πραγματική οικονομία μέσω της επανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και παροχής πιστώσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Περισσότερα από 4 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους είναι διαθέσιμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ επιπλέον ένα δισ. μπορεί να δοθεί μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τραπεζας Επενδύσεων.

-Τρίτον, «απελευθέρωση» του ιδιωτικού τομέα από τα δεσμά της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς και απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, που θα διευκολύνει τη μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας προς τον εξαγωγικό τομέα και θα αποτελέσει το αποφασιστικό βήμα προς υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και απασχόλησης.

Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι παρακάτω παρεμβάσεις:

• Αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας μέσω της περαιτέρω μείωσης του ονομαστικού κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος κατά 15% την περίοδο 2012 - 2014.

• Ο περιορισμός της γραφειοκρατίας θα περιορίσει στο μισό τον χρόνο ολοκλήρωσης μιας εξαγωγής και θα προσθέσει 10% στην αξία τους. Νέες επενδύσεις θα προκύψουν μέσω της ταχύτερης και φθηνότερης διαδικασίας ίδρυσης νέας εταιρείας, του νέου καθεστώτος για τα ανοιχτά επαγγέλματα και της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου.

• Η ριζική αναδιάρθρωση της νομοθεσίας για τις δημόσιες προμήθειες μέχρι το τέλος του χρόνου θα μειώσει το κόστος τους (σε χρήματα και εργατοώρες) και θα καταστήσει αποτελεσματικότερη την παροχή δημοσίων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

• Η ενίσχυση του ανταγωνισμού μέσω της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων και της μείωσης των κανονιστικών ρυθμίσεων (πλήρης εφαρμογή του νόμου 2011) θα επιφέρει μείωση των τιμών και θα διασφαλίσει ότι η μείωση του κόστους παραγωγής θα «περάσει» στην ελληνική κοινωνία.

• Η ιδιωτικοποίηση των εταιρειών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού εντός του 2012, ο εκσυγχρονισμός της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού θα επιτρέψουν την είσοδο νέων επενδυτών και η διασύνδεση τους με τα ευρωπαϊκά δίκτυα αποτελεί προϋπόθεση για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα διοικητικά εμπόδια και η κακή διαχείριση εμποδίζουν την αποτελεσματική εκμετάλλευση λιμανιών και αεροδρομίων, γεγονός που με τη σειρά του περιορίζει την τουριστική βιομηχανία και τον τομέα των μεταφορών. Η έκθεση για τον τομέα των μεταφορών και το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο θα είναι έτοιμα μέχρι τον Ιούνιο.

Τέλος, προβλέπεται η χρήση 200 - 250 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για να ενισχυθεί η απασχόληση των νέων.

Πηγή: Αναδημοσίευση από «Καθημερινή» - Κώστας Καρκαγιάννης, Βρυξέλλες