Κλείσιμο

Δεν θα χρειαστεί διεθνή βοήθεια η Ισπανία

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απέκλεισε με χθεσινές του δηλώσεις το ενδεχόμενο να ενταχθεί η χώρα του σε πρόγραμμα διάσωσης, εκφράζοντας παράλληλα την ενόχλησή του για τοποθετήσεις του Μάριο Μόντι.

«Εμείς δεν μιλάμε για τις άλλες χώρες. Απλώς τους ευχόμαστε το καλύτερο. Κι ό, τι είναι καλό για την Ισπανία είναι καλό για την ευρωζώνη». Με αυτά τα λόγια θέλησε χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι να εκφράσει εμμέσως πλην σαφώς την ενόχλησή του για τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι ότι το ιταλικό spread ανεβαίνει λόγω των οικονομικών προβλημάτων της Ισπανίας.

Η ‘βολή’ προοριζόταν και για το Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος στην προεκλογική του εκστρατεία αναφέρθηκε πολλές φορές στα κακά σοσιαλιστικά οικονομικά αποτελέσματα στην Ισπανία.

Επίσης, ο Ισπανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι στην Ισπανία δεν πρόκειται να γίνει καμία παρέμβαση, όπως στην Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Άλλωστε το κόστος της διάσωσης και των τριών αυτών χωρών μαζί, δεν ισοδυναμεί ούτε με το 10% μίας ενδεχόμενης διάσωσης της Ισπανίας.

Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής
Την ίδια άποψη διατύπωσε με πλήρη σαφήνεια και ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλεθ, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει διάσωση της Ισπανίας γιατί τότε τελειώνει οριστικά η ευρωζώνη και θα ακολουθήσουν η Ιταλία και η Γαλλία, οπότε ξεχάστε το», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αύριο το υπουργικό συμβούλιο αποφασίζει μέτρα για τη φοροδιαφυγή και την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, προκειμένου να προχωρήσει στην εξοικονόμηση περίπου 8 δισ. ευρώ για το 2012. Υιοθετείται, για παράδειγμα, από εδώ και στο εξής το να μην μπορεί κανένας πολίτης να πληρώνει πάνω από 2.500 ευρώ μετρητά στις εμπορικές του συναλλαγές, παρά μόνον μέσω τραπεζικής συναλλαγής, μέτρο που ήδη εφαρμόζεται στην Ιταλία και τη Γαλλία.
Πηγή: Δώρα Μακρή, Μαδρίτη - Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής