ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα μειώνει την αναπτυξιακή της βοήθεια

Σε μεγάλη μείωση των προϋπολογισμών αναπτυξιακής βοήθειας προέβη η Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ το 2011 λόγω των οικονομικών δυσκολιών, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Η βοήθεια της ΕΕ προς τις αναπτυσσόμενες χώρες μειώθηκε κατά 500εκ € πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας το 0.42% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος σε σύγκριση με το 0.44% το 2010.

Συνολικά, η αναπτυξιακή βοήθεια των κρατών της ΕΕ έφθασε στα 53δις € το 2011, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στην Ισπανία (-32.7%), και στην Ελλάδα (-39.3%). Σημαντικές μειώσεις διαπιστώθηκαν επίσης στην Αυστρία (-14.3%) και στο Βέλγιο (-13.3%).

Αντίθετα, τα προηγούμενα χρόνια οι προϋπολογισμοί για αναπτυξιακή βοήθεια σε παγκόσμιο επίπεδο είχαν αυξηθεί κατά 63% (μεταξύ 2000 και 2010).

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurria είπε: «Η μείωση της Επίσημης Αναπτυξιακής Βοήθειας δημιουργεί μεγάλη ανησυχία και έρχεται σε μια στιγμή όπου οι αναπτυσσόμενες χώρες πλήττονται από τον άμεσο αντίκτυπο της κρίσης, και την χρειάζονται πιο πολύ».

«Συγχαίρω τις χώρες που κράτησαν τις δεσμεύσεις τους παρά τα σχέδια σκληρής λιτότητας. Δείχνουν ότι η κρίση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία μείωσης των εισφορών σε αναπτυξιακή συνεργασία», πρόσθεσε.

Η Ευρώπη ακόμα πρώτη σε δωρεές
Οι χώρες που αύξησαν τους προϋπολογισμούς αναπτυξιακής βοήθειας είναι η Γερμανία (+ 5.9%), η Σουηδία (+10.5%) και η Ιταλία (+33%). Ο ΟΟΣΑ λέει ότι η ιταλική αύξηση οφείλεται στο σβήσιμο χρεών και στις μαζικές αυξήσεις προσφύγων από την Βόρεια Αφρική.

Με 53δις € το 2011, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της αποτελούν ακόμη τους μεγαλύτερους δωρητές αναπτυξιακής βοήθειας, δίδοντας τα διπλάσια χρήματα από τις ΗΠΑ, που είναι δεύτερη παγκοσμίως.

Αυτό τόνισε και ο επίτροπος για θέματα αναπτυξιακής βοήθειας Andris Piebalgs: «Παρά την κρίση, η Ευρώπη επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της στους πιο φτωχούς του πλανήτη», είπε σε δήλωσή του.
Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr