Οικονομία και εκλογές στην Κυριακή με Δράση

«Δεν υπάρχει κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ» τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Κυριακή με Δράση ο Σταύρος Καρβούνης, ειδικός σύμβουλος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τόνισε ότι «αν δεν είχε υπογραφεί το μνημόνιο, το 2012 θα είχαμε έλλειμμα 5 δισ. ευρώ».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Βρούτσης, βουλευτής ΝΔ, αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας τόνισε ότι οι επερχόμενες εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές από το 1974 και μετά και προειδοποίησε ότι «εάν από τις εκλογές προκύψει ένα κατακερματισμένο πολιτικό σύστημα, τότε κανείς δεν διασφαλίζει το μέλλον της χώρας».

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ακόμα ότι «οι πολεμικές κραυγές και οι απόψεις που χαρακτηρίζονται μόνο από διαπιστώσεις δεν οδηγούν πουθενά.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, υπογράμμισε ότι «τα στελέχη της ΝΔ είναι συνέταιροι της Μέρκελ και του Σαρκοζί», υπογραμμίζοντας ότι «η ελληνική κρίση έχει έναν κοινό παρονομαστή με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το χρηματοπιστωτικό μοντέλο του καπιταλισμού». Ακόμα, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ανατροπή της Μέρκελ.

«Μία βόλτα στην Αθήνα αρκεί για να διαπιστώσει κανείς τα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού», είπε ο κ. Μαργαρίτης σημειώνοντας ότι «χωρίς κοινωνική συνοχή και χωρίς ανάπτυξη δεν μπορούμε να προχωρήσουμε».

Σημείωσε ακόμα ότι «την ώρα που έχουμε δραματική μείωση μισθών έχουμε δραματικά προβλήματα με τα δάνεια».

Τέλος, ο Γιώργος Σταθάκης, καθηγητής πολιτικής οικονομίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ζήτησε να «αναδιαπραγματευθούμε για ένα βιώσιμο πρόγραμμα», λέγοντας ότι «η Ιταλία εφάρμοσε ένα ήπιο πρόγραμμα και ισορρόπησε».

Εκτίμησε ότι το πρόβλημα είναι η αποπληρωμή των τόκων - 20 δισ. το χρόνο και σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία σε ένα χρόνο θα βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με αυτή που βρισκόταν πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση για το PSI.

Για αυτό το λόγο ζήτησε να καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση, γιατί «το μνημόνιο 2 είναι αδύνατο να εφαρμοστεί».

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα τα ευκατάστατα στρώματα δεν πληρώνουν φόρους και τόνισε ότι για να σταθεροποιηθεί η οικονομία πρέπει να σταθεροποιηθούν οι δημόσιες δαπάνες.
Πηγή: skai.gr