Η Ευρώπη ζητά ενότητα για να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα

Την ανησυχία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά τις εκλογές εξέφρασε εμμέσως σε ανακοίνωσή του μετά την άτυπη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ ο ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν. Από τη μία επανέλαβε ότι το ελληνικό χρέος θα είναι καταλήξει να είναι βιώσιμο, ζήτησε όμως από τους έλληνες πολιτικούς να εμφανιστούν ενωμένοι.

Ανάλογη πρόταση προς του έλληνες πολιτικούς έκανε μέσα από τις σελίδες της Καθημερινής της Κυριακής και ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις Ντε Γιάγκερ. Η πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό μέσο, έχει τον τίτλο «Από τους πολιτικούς σας εξαρτάται η σωτηρία σας» και σε αυτή τονίζει ότι αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις όπως συμφωνήθηκαν η Ολλανδία θα ακολουθήσει τις αποφάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στην ίδια συνέντευξη τόνισε ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να δεχθεί κούρεμα των ομολόγων που έχει ο δημόσιος τομέας, δηλαδή τα κράτη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο αντιπρόεδρος της οποίας εμφανίστηκε ικανοποιημένος με τα 800 δισ. που έφτασε το ύψος του τοίχους προστασίας της Ευρώπης.

Και ενώ πολλοί Ευρωπαίοι τονίζουν ότι η αύξηση των κονδυλίων στήριξης έχουν ως στόχο να καθησυχάσουν τις αγορές και να μην χρειαστεί να εκταμιευτούν, η πρώην Σύμβουλος της Βρετανικής Κυβέρνησης Βίκυ Πράις ζήτησε επιπλέον συγκέντρωση πόρων θεωρώντας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον κούρεμα.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ Χορστ Ράιχενμπαχ άφηνε στην εφημερίδα Ημερησία, εμμέσως αιχμές για την ικανότητα της κυβέρνησης να συντονίσει τις μεταρρυθμίσεις ζητώντας τη δημιουργία νέου διευθυντηρίου.
Πηγή: Κωνσταντίνος Δαυλός