Μέρκελ: Μακρύς ακόμα ο δρόμος της Ελλάδας

Η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλο δρόμο, αλλά έχει ακόμα μπροστά της πολύ δουλειά, τονίζει ε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της σε τσέχικη εφημερίδα.

«Η Ελλάδα έχει μία ευκαιρία με την αναδιάρθρωση του χρέους», είπε η Μέρκελ. Ωστόσο, όπως τόνισε, δε έχει δει ακόμα εναλλακτική στις διοικητικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις, στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και κυρίως σε έναν πιο αποτελεσματικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό».

Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μείωση των ελλειμμάτων.

Χθες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έστειλε σαφή προειδοποίηση σε κόμματα και πολίτες ότι δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης στην ασκούμενη πολιτική και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να απαιτηθούν νέα μέτρα τον Ιούνιο, περιλαμβανομένων των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

Ο πρωθυπουργός άφησε παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας από τα τέλη του επόμενου έτους, λέγοντας ότι θα παραμείνει αδύνατη και στο μεγαλύτερο διάστημα του 2013.

Από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Λάζλο Αντόρ, μετά τη συνάντησή με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, δήλωσε ότι «είναι θετικό ότι στην Ελλάδα υπάρχει θεσμοθετημένος κατώτατος μισθός, αλλά αυτό μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τις συνθήκες».

Ο κ. Κουτρουμάνης σημείωσε ότι δε μπορεί να τεθεί θέμα κατώτατου μισθού ξανά από τη στιγμή που δεν μπορούν να αποτιμηθούν ακόμη τα αποτελέσματα της πρόσφατης μεταρρύθμισης.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Αντόρ τονίζει μεταξύ άλλων ότι για τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας ευθύνονται η ύφεση και η αποτυχία στην εκπαίδευση και την κατάρτιση.
Πηγή: skai.gr