Κλείσιμο

ΟΟΣΑ: Ενίσχυση του μηχανισμού διάσωσης & διατήρηση χαμηλών επιτοκίων (video)

Ενίσχυση του μηχανισμού διάσωσης για τα κράτη της Ευρωζώνης και διατήρηση χαμηλών επιτοκίων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ζητάει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία.

Η Ευρώπη πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη, ισχυρίζεται ο κ. Γκουρία.

«Έχει γίνει πρόοδος, αλλά ακόμα δεν έχουμε βγει από το τούνελ της ύφεσης», δηλώνει χαρακτηριστικά ο γ.γ. του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Θετικά σημάδια θεωρεί την καλυτέρευση των χρηματοοικονομικών όρων τον Δεκέμβριο στην ΕΕ, την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά και τις μεγαλύτερες περιόδους αναχρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Ο κ. Γκουρία καλεί παράλληλα τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης να διατηρήσουν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ «για αρκετό χρονικό διάστημα».

Σημείωσε επίσης ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι αδύναμες, ενώ η κρίση χρέους δεν έχει ξεπεραστεί, δεδομένου ότι το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται και σημειώνονται σημαντικές αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι οι οικονομίες της Γαλλίας και τις Ιταλίας θα συρρικνωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ η γερμανική οικονομία θα καταγράψει οριακή ανάπτυξη της τάξης του 0,1%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προβλέπει ανάκαμψη, στην οποία πρωτοστατούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, με τις οικονομίες της Ευρωζώνης να ακολουθούν ασθμαίνοντας.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε ο γ.γ. του ΟΟΣΑ συμμετείχε και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.

Πηγή: skai.gr