Follow Όλοι Μαζί Μπορούμε on Facebook

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Bloomberg: Η καθυστέρηση του ελληνικού PSI βοήθησε τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους διευκόλυνε τις ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες να μειώσουν την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα και μετακύλυσε το βάρος στους ευρωπαίους πολίτες, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.

 
 
 
Η πολύμηνη αναβολή της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους επέτρεψε στις ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες να ελαχιστοποιήσουν τη ζημία που υπέστησαν από την επένδυσή τους στα ανασφαλή ελληνικά ομόλογα. Συνάμα, τα δάνεια που παρείχε ο ευρωπαϊκός δημόσιος τομέας στη χώρα μας δαπανήθηκαν για να αποπληρωθούν οι ιδιωτικές ομολογιακές επενδύσεις ενώ και η ΕΚΤ διευκόλυνε τους ιδιώτες να ξεφορτωθούν ελληνικό χρέος. Αυτά είναι τα συμπεράσματα έρευνας του πρακτορείου Bloomberg.

Η Ελλάδα έγινε δέκτης του πρώτου πακέτου διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το Μάιο του 2010. Εάν η Ελλάδα είχε κηρύξει πτώχευση τότε, ενόσω οι ευρωπαϊκές τράπεζες φύλασσαν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα αξίας 68 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι τελευταίες θα είχαν υποστεί απώλειες 51 δις., με την υπόθεση μάλιστα ότι θα τους επιστρεφόταν το 25% της επένδυσής τους.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), κατά τους 15 μήνες που ακολούθησαν την πρώτη διάσωση της χώρας μας, οι τράπεζες συρρίκνωσαν την έκθεσή τους σε ελληνικό δημόσιο χρέος κατά περίπου 55%, σε 31 δισεκατομμύρια. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της JPMorgan, η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά χρεόγραφα αξίας 66 δισεκατομμυρίων ευρώ από χρηματοοικονομικούς φορείς.

Στην πράξη επομένως, ο ευρωπαϊκός δημόσιος τομέας χρηματοδότησε την Ελλάδα προκειμένου να αποπληρώσει τα λήγοντα ομόλογα του τότε υπερεκτεθημένου και ευάλωτου ιδιωτικού. Ακόλουθα, η ζημία που υπέστη ο ιδιωτικός τομέας λόγω του πρόσφατου «κουρέματος» των ομολόγων (PSI) είναι κατά 45% μικρότερη συγκριτικά με αυτή που θα ήταν εάν είχε κηρυχθεί πτώχευση το Μάιο του 2010.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η απώλεια που αποσόβησαν άλλοι ιδιώτες επενδυτές, όπως ασφαλιστικές εταιρίες και διαχειριστές κεφαλαίων, που γλίτωσαν περίπου 125 δις. ευρώ.

Εκ πρώτης όψεως, το PS I απομείωσε το ομολογιακό χρέος της Ελλάδας κατά 137 δισεκατομμύρια ευρώ. Η πραγματική μείωση όμως ανέρχεται σε μόλις 59 δις. καθώς η χώρα μας δανείζεται δυσθεώρητα ποσά από το δημόσιο τομέα της ΕΕ προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της και να ανακεφαλαιοποιήσει τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Το νέο πακέτο των 130 δισεκατομμυρίων θα αυξήσει την ευρωπαϊκή κρατική επένδυση στην Ελλάδα, της οποίας το χρέος εκτιμάται ότι θα αναλογεί στο 165% του ΑΕΠ το 2013.

Όταν όλες οι δόσεις των δανείων του ΔΝΤ και της ΕΕ προς την Ελλάδα θα έχουν εκταμιευτεί, το 66 με 75% του ελληνικού χρέους θα βρίσκεται στα χέρια του δημόσιου τομέα, δηλαδή του φορολογούμενου πολίτη. Αυτό αποτελεί μία εντυπωσιακή μετατόπιση ευθύνης, δεδομένου ότι πριν το πρώτο πακέτο διάσωσης, το Μάιο του 2010, σχεδόν το σύνολο του χρέους ήταν στα χαρτοφυλάκια ιδιωτών επενδυτών.

Το ερώτημα που εγείρει το Bloomberg είναι το κατά πόσον η Ελλάδα ήταν όντως η «ιδιαίτερη περίπτωση» στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, ή απλούστατα η πρώτη χώρα όπου δοκιμάστηκε αυτό το σχέδιο καθυστέρησης προς όφελος των ιδιωτών πιστωτών. Άλλωστε, Ιρλανδία και Πορτογαλία... έπονται.
 
Το πετρέλαιο «χτύπησε» τα $50 το βαρέλι για πρώτη φορά το 2016
Τον Ιανουάριο οι τιμές είχαν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 12ετίας, κάτω από τα 30 δολάρια ανά...
26.05.2016, 19:55
«Φτώχυναν» κατά 25 δισ. ευρώ οι 100 πλουσιότεροι Αυστριακοί
Έπειτα από αρκετές χρονιές συνεχούς αύξησης της περιουσίας τους, οι 100 πλουσιότεροι Αυστριακοί, στους...
26.05.2016, 19:09
Χουλιαράκης: Δεν θα πάρουμε πίσω το ΦΠΑ για τα νησιά
Στην συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματα του Eurogroup, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως...
26.05.2016, 18:56
Τσακαλώτος: Επιτυχία η συμφωνία για εκταμίευση - Κάναμε και υποχωρήσεις
"Θέλαμε να τελειώσουμε το αφήγημα του χρέους και της διαπραγμάτευσης με μία καθαρή εικόνα για τους Έλληνες...
26.05.2016, 18:25
Το ΕΚΑΣ και οι εισφορές νέων επαγγελματιών ανάμεσα στα «αγκάθια» της αξιολόγησης
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταίροι ζητούν ένα πιο σαφές χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση του ΕΚΑΣ, να μην...
26.05.2016, 15:25
Σόιμπλε: Ανοιχτό το ενδεχόμενο «επιπλέον μέτρων» στην Ελλάδα το 2018
Εάν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του 2018 υπάρξει δημοσιονομικό κενό, θα ληφθούν επιπλέον μέτρα για...
26.05.2016, 14:23
Απάντηση Κομισιόν σε ΔΝΤ: Συμφωνούμε με κάθε γράμμα της συμφωνίας του Eurogroup
Η ανακοίνωση του Eurogroup δεν δίνει κανέναν αριθμό ή στόχο σχετικά με ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αν...
26.05.2016, 14:14
Συμφωνία για πετρέλαιο υπογράφουν ΕΛΠΕ και Rosneft κατά την επίσκεψη Πούτιν
Αυτό δήλωσε ο στενός συνεργάτης του ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο...
26.05.2016, 13:37
Πιτσιόρλας: Πιστεύω μέσα στον Ιούνιο θα κλείσει η συμφωνία για το Ελληνικό
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε πως τα ουσιώδη ζητήματα της σύμβασης και το τίμημά της...
26.05.2016, 12:51
Σάλλας: Τέθηκαν οι βάσεις για την άρση της αβεβαιότητας
Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, μιλώντας στην γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας...
26.05.2016, 11:43

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 130  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Κίνηση στην Αθήναmyroute.gr

Μποτιλιάρισμα

ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΛΩΜΟΥ ΕΩΣ ΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ (καμία μεταβολή)