Follow Όλοι Μαζί Μπορούμε on Facebook

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Bloomberg: Η καθυστέρηση του ελληνικού PSI βοήθησε τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους διευκόλυνε τις ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες να μειώσουν την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα και μετακύλυσε το βάρος στους ευρωπαίους πολίτες, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.

 
 
 
Η πολύμηνη αναβολή της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους επέτρεψε στις ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες να ελαχιστοποιήσουν τη ζημία που υπέστησαν από την επένδυσή τους στα ανασφαλή ελληνικά ομόλογα. Συνάμα, τα δάνεια που παρείχε ο ευρωπαϊκός δημόσιος τομέας στη χώρα μας δαπανήθηκαν για να αποπληρωθούν οι ιδιωτικές ομολογιακές επενδύσεις ενώ και η ΕΚΤ διευκόλυνε τους ιδιώτες να ξεφορτωθούν ελληνικό χρέος. Αυτά είναι τα συμπεράσματα έρευνας του πρακτορείου Bloomberg.

Η Ελλάδα έγινε δέκτης του πρώτου πακέτου διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το Μάιο του 2010. Εάν η Ελλάδα είχε κηρύξει πτώχευση τότε, ενόσω οι ευρωπαϊκές τράπεζες φύλασσαν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα αξίας 68 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι τελευταίες θα είχαν υποστεί απώλειες 51 δις., με την υπόθεση μάλιστα ότι θα τους επιστρεφόταν το 25% της επένδυσής τους.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), κατά τους 15 μήνες που ακολούθησαν την πρώτη διάσωση της χώρας μας, οι τράπεζες συρρίκνωσαν την έκθεσή τους σε ελληνικό δημόσιο χρέος κατά περίπου 55%, σε 31 δισεκατομμύρια. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της JPMorgan, η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά χρεόγραφα αξίας 66 δισεκατομμυρίων ευρώ από χρηματοοικονομικούς φορείς.

Στην πράξη επομένως, ο ευρωπαϊκός δημόσιος τομέας χρηματοδότησε την Ελλάδα προκειμένου να αποπληρώσει τα λήγοντα ομόλογα του τότε υπερεκτεθημένου και ευάλωτου ιδιωτικού. Ακόλουθα, η ζημία που υπέστη ο ιδιωτικός τομέας λόγω του πρόσφατου «κουρέματος» των ομολόγων (PSI) είναι κατά 45% μικρότερη συγκριτικά με αυτή που θα ήταν εάν είχε κηρυχθεί πτώχευση το Μάιο του 2010.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η απώλεια που αποσόβησαν άλλοι ιδιώτες επενδυτές, όπως ασφαλιστικές εταιρίες και διαχειριστές κεφαλαίων, που γλίτωσαν περίπου 125 δις. ευρώ.

Εκ πρώτης όψεως, το PS I απομείωσε το ομολογιακό χρέος της Ελλάδας κατά 137 δισεκατομμύρια ευρώ. Η πραγματική μείωση όμως ανέρχεται σε μόλις 59 δις. καθώς η χώρα μας δανείζεται δυσθεώρητα ποσά από το δημόσιο τομέα της ΕΕ προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της και να ανακεφαλαιοποιήσει τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Το νέο πακέτο των 130 δισεκατομμυρίων θα αυξήσει την ευρωπαϊκή κρατική επένδυση στην Ελλάδα, της οποίας το χρέος εκτιμάται ότι θα αναλογεί στο 165% του ΑΕΠ το 2013.

Όταν όλες οι δόσεις των δανείων του ΔΝΤ και της ΕΕ προς την Ελλάδα θα έχουν εκταμιευτεί, το 66 με 75% του ελληνικού χρέους θα βρίσκεται στα χέρια του δημόσιου τομέα, δηλαδή του φορολογούμενου πολίτη. Αυτό αποτελεί μία εντυπωσιακή μετατόπιση ευθύνης, δεδομένου ότι πριν το πρώτο πακέτο διάσωσης, το Μάιο του 2010, σχεδόν το σύνολο του χρέους ήταν στα χαρτοφυλάκια ιδιωτών επενδυτών.

Το ερώτημα που εγείρει το Bloomberg είναι το κατά πόσον η Ελλάδα ήταν όντως η «ιδιαίτερη περίπτωση» στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, ή απλούστατα η πρώτη χώρα όπου δοκιμάστηκε αυτό το σχέδιο καθυστέρησης προς όφελος των ιδιωτών πιστωτών. Άλλωστε, Ιρλανδία και Πορτογαλία... έπονται.
 
Πάντοαν: Ακόμη περιμένουμε την Αθήνα να καταθέσει αίτημα για πρόγραμμα
Bαν Όβερτφελντ: «Ο Τσακαλώτος υπαινίχθηκε νέες προτάσεις σύντομα»
07.07.2015, 20:14
TUI προς κυβέρνηση: Πάρτε σοβαρά υπόψη τους προβληματισμούς των τουριστών
Οι εκπρόσωποι της TUI είναι σε πλήρη ετοιμότητα να υποστηρίξουν τους πελάτες τους στην Ελλάδα
07.07.2015, 19:44
Στουμπ: Σε λίγες ώρες το αίτημα για πρόγραμμα στον ESM - Δεν υπάρχει άλλη υπομονή
"Θα το υποβάλουν σε λίγες ώρες"
07.07.2015, 18:00
Ιταλία: Το ΔΝΤ προβλέπει επιπτώσεις από την ελληνική κρίση
Αν δεν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ιταλική...
07.07.2015, 17:41
Σέλινγκ: Το μεγάλο ζήτημα για την Ελλάδα είναι η ρευστότητα
Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως αναμένει άμεσα βιώσιμες προτάσεις...
07.07.2015, 15:17
Ριμσέβικς: Η Ελλάδα ψήφισε τον εαυτό της εκτός ευρωζώνης
Το μήνυμα του λετονού κεντρικού τραπεζίτη έρχεται λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης...
07.07.2015, 15:13
ΥΠΟΙΚ: Ουδέποτε έχουμε συζητήσει για «κούρεμα» καταθέσεων
Ανακοίνωση-διάψευση των ερμηνειών που προέκυψαν από συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη...
07.07.2015, 14:59
Ντομπρόβσκις: Το Grexit εξαρτάται από τις προτάσεις της Ελλάδας
«Σκοπός μας και προθεσή μας δεν είναι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αν δεν υπάρξει όμως ένα...
07.07.2015, 14:45
Σόιμπλε: Δεν υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσουμε την Ελλάδα από νομική βάση
«Μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει νέο πρόγραμμα» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών...
07.07.2015, 14:16
ΕΚΤ: Η παροχή ELA δεν μπορεί να απειλεί την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής
Σε νέα έκθεσή της, η Ευρωτράπεζα προειδοποιεί πως η υποστήριξη τραπεζών μέσω του ELA δεν μπορεί να γίνεται...
07.07.2015, 14:15

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 147  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Κίνηση στην Αθήναmyroute.gr

ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΥ

ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΔΕΞΙΑ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΣΕΦ.

Μποτιλιάρισμα

ΑΛΙΠΕΔΟΥ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΙΠΠΟΔΑΜΕΙΑΣ (καμία μεταβολή)