Follow Oloi Mazi Boroume on Facebook

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Bloomberg: Η καθυστέρηση του ελληνικού PSI βοήθησε τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους διευκόλυνε τις ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες να μειώσουν την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα και μετακύλυσε το βάρος στους ευρωπαίους πολίτες, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.

 
 
 
Η πολύμηνη αναβολή της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους επέτρεψε στις ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες να ελαχιστοποιήσουν τη ζημία που υπέστησαν από την επένδυσή τους στα ανασφαλή ελληνικά ομόλογα. Συνάμα, τα δάνεια που παρείχε ο ευρωπαϊκός δημόσιος τομέας στη χώρα μας δαπανήθηκαν για να αποπληρωθούν οι ιδιωτικές ομολογιακές επενδύσεις ενώ και η ΕΚΤ διευκόλυνε τους ιδιώτες να ξεφορτωθούν ελληνικό χρέος. Αυτά είναι τα συμπεράσματα έρευνας του πρακτορείου Bloomberg.

Η Ελλάδα έγινε δέκτης του πρώτου πακέτου διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το Μάιο του 2010. Εάν η Ελλάδα είχε κηρύξει πτώχευση τότε, ενόσω οι ευρωπαϊκές τράπεζες φύλασσαν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα αξίας 68 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι τελευταίες θα είχαν υποστεί απώλειες 51 δις., με την υπόθεση μάλιστα ότι θα τους επιστρεφόταν το 25% της επένδυσής τους.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), κατά τους 15 μήνες που ακολούθησαν την πρώτη διάσωση της χώρας μας, οι τράπεζες συρρίκνωσαν την έκθεσή τους σε ελληνικό δημόσιο χρέος κατά περίπου 55%, σε 31 δισεκατομμύρια. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της JPMorgan, η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά χρεόγραφα αξίας 66 δισεκατομμυρίων ευρώ από χρηματοοικονομικούς φορείς.

Στην πράξη επομένως, ο ευρωπαϊκός δημόσιος τομέας χρηματοδότησε την Ελλάδα προκειμένου να αποπληρώσει τα λήγοντα ομόλογα του τότε υπερεκτεθημένου και ευάλωτου ιδιωτικού. Ακόλουθα, η ζημία που υπέστη ο ιδιωτικός τομέας λόγω του πρόσφατου «κουρέματος» των ομολόγων (PSI) είναι κατά 45% μικρότερη συγκριτικά με αυτή που θα ήταν εάν είχε κηρυχθεί πτώχευση το Μάιο του 2010.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η απώλεια που αποσόβησαν άλλοι ιδιώτες επενδυτές, όπως ασφαλιστικές εταιρίες και διαχειριστές κεφαλαίων, που γλίτωσαν περίπου 125 δις. ευρώ.

Εκ πρώτης όψεως, το PS I απομείωσε το ομολογιακό χρέος της Ελλάδας κατά 137 δισεκατομμύρια ευρώ. Η πραγματική μείωση όμως ανέρχεται σε μόλις 59 δις. καθώς η χώρα μας δανείζεται δυσθεώρητα ποσά από το δημόσιο τομέα της ΕΕ προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της και να ανακεφαλαιοποιήσει τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Το νέο πακέτο των 130 δισεκατομμυρίων θα αυξήσει την ευρωπαϊκή κρατική επένδυση στην Ελλάδα, της οποίας το χρέος εκτιμάται ότι θα αναλογεί στο 165% του ΑΕΠ το 2013.

Όταν όλες οι δόσεις των δανείων του ΔΝΤ και της ΕΕ προς την Ελλάδα θα έχουν εκταμιευτεί, το 66 με 75% του ελληνικού χρέους θα βρίσκεται στα χέρια του δημόσιου τομέα, δηλαδή του φορολογούμενου πολίτη. Αυτό αποτελεί μία εντυπωσιακή μετατόπιση ευθύνης, δεδομένου ότι πριν το πρώτο πακέτο διάσωσης, το Μάιο του 2010, σχεδόν το σύνολο του χρέους ήταν στα χαρτοφυλάκια ιδιωτών επενδυτών.

Το ερώτημα που εγείρει το Bloomberg είναι το κατά πόσον η Ελλάδα ήταν όντως η «ιδιαίτερη περίπτωση» στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, ή απλούστατα η πρώτη χώρα όπου δοκιμάστηκε αυτό το σχέδιο καθυστέρησης προς όφελος των ιδιωτών πιστωτών. Άλλωστε, Ιρλανδία και Πορτογαλία... έπονται.
 
Μεγάλη προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις για το εμπάργκο
Αυτό δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης...
20.08.2014, 09:22
Άμεσα η διαδικασία απόσυρσης ροδάκινων για διανομή σε ευπαθείς ομάδες
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τους ροδακινοπαραγωγους. Άμεσα πρόκειται να...
19.08.2014, 19:40
«Ελιγμοί» Ρέντσι για το χρέος
Η Ρώμη διαψεύδει ότι ζητά αναβολή για την μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά ο ιταλικός Τύπος επιμένει: «Ο...
19.08.2014, 18:25
Σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις των παραγωγών
Οι ροδακινοπαραγωγοί διεκδικούν αποζημίωση η οποία θα κυμαίνεται σε περίπου 25 λεπτά για κάθε κιλό των...
19.08.2014, 17:21
Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δισ. στο 7μηνο
Πέραν του πρωτογενούς επιπέδου, ο προϋπολογισμός έχει ταμειακό έλλειμμα 1,721 δισ. ευρώ, σαφώς μειωμένο σε...
19.08.2014, 14:29
Άνοδος 10,5% στον κύκλο εργασιών της ελληνικής βιομηχανίας
Η εξέλιξη αποδίδεται στην αύξηση του κύκλου εργασιών στην παραγωγή ενέργειας κατά 23,4%, καθώς και στην...
19.08.2014, 13:43
Τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ το κόστος του ρωσικού εμπάργκο για την Ολλανδία
Η Ολλανδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων στον κόσμο. Περίπου 2% των σχετικών...
19.08.2014, 12:27
Τις 300 μέρες αγγίζει η μέση αναμονή για είσπραξη ΦΠΑ από Δημόσιο
Συνολικά, πάνω από 23.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στην αναμονή για την είσπραξη 882 εκ. ευρώ από το Δημόσιο.
19.08.2014, 12:13
Ελληνορωσικό Επιμελητήριο: Επιβεβλημένες οι αποζημιώσεις, κίνδυνος να χαθεί η ρωσική αγορά
Το Επιμελητήριο επισημαίνει πως είναι επιβεβλημένη η άμεση κατάρτιση ενός Ευρωπαϊκού και Εθνικού στρατηγικού...
19.08.2014, 11:52
Μεντβέντεφ: Ελπίζω να μην κρατήσει πολύ το ρωσικό εμπάργκο
Πάντως, ο ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε πως έχει δώσει εντολές για την αναζήτηση εναλλακτικών εξαγωγέων...
18.08.2014, 18:03

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 119  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Κίνηση στην Αθήναmyroute.gr

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ Λ. ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ ΑΠΟ ΓΛΥΦΑΔΑ ΠΡΟΣ ΟΔΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΣΤΗ ΔΕΞΙΑ ΛΩΡΙΔΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ.