Πώς πλήττεται από το PSI o γερμανικός Τύπος

Ένα αδιαπραγμάτευτο «όχι» είπε η λαϊκή γερμανική εφημερίδα Bild στην πιθανότητα συμμετοχής της στο ελληνικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Η Bild τυχαίνει να είναι μια εκ των... μικρότερων ομολογιούχων του ελληνικού δημοσίου, έχει όμως περίπου 12 εκατομμύρια αναγνώστες στη Γερμανία, όπου είναι πρώτη σε κυκλοφορία, ενώ έχει υπάρξει πηγή σταθερής αντίθεσης στα προγράμματα δανειοδότησης της Ελλάδας.

Είναι επίσης κάτοχος ελληνικού ομολόγου αρχικής αξίας 10.000 ευρώ, το οποίο αγόρασε έναντι μόλις 4.815 ευρώ στη δευτερογενή αγορά. Το ομόλογο λήγει στις 20 Μαρτίου, οπότε η εφημερίδα φέρεται ότι ενέμενε την ολική αποπληρωμή του.

Σύμφωνα με τους όρους του PSI όμως, από το οποίο τελικά δεν εξαιρέθηκαν οι μικροεπενδυτές ομολογιούχοι, η Bild καλείται να αποδεχτεί «κούρεμα» που θα ανέρχεται μέχρι και το 70%. Αυτό σημαίνει ότι παρά τη αγορά ευκαιρίας που πέτυχε στη δευτερογενή αγορά, η εφημερίδα μπορεί να υποστεί ζημία μέχρι και 38% της επένδυσής της.

Η εφημερίδα έχει ήδη απορρίψει το πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους ως «απάτη», επιχειρηματολογώντας ότι τα οικονομικά σενάρια που απορρέουν από αυτό είναι «μη ρεαλιστικά» και επισημαίνοντας ότι έπειτα από τις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές η νέα ελληνική κυβέρνηση μπορεί να μην τηρήσει τα έως τώρα συμφωνημένα.

Υ.Γ. Η Bild προσέθεσε, σε υστερόγραφο, ότι εάν τελικά αποκομίσει κέρδος από το ομόλογο θα το δωρίσει για «καλό σκοπό».
Πηγή: Συντάκτης: Julia Kollewe, Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος