Πιέσεις για ενίσχυση του ESM

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη βρέθηκε, όπως αναμένετο, στο επίκεντρο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών των 20 ισχυρότερων και αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου, το Σαββατοκύριακο στο Μεξικό.

Οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί έχουν δεχθεί κατά καιρούς δριμεία κριτική από τις εκτός Ευρώπης χώρες του G20 για τη διαχείριση της κρίσης χρέους. Αυτή τη φορά ο γερμανός υπ. Οικονομικών κατάφερε να αντικρούσει τις κατηγορίες ότι η Ευρώπη δεν κάνει αρκετά για να επιλύσει την κρίση της, σύμφωνα τουλάχιστον με τον ίδιο τον Β. Σόιμπλε:

"Πιστεύω ότι εντέλει όλοι οι συμμετέχοντες βλέπουν θετικά τα όσα έχουμε δρομολογήσει στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει απόκλιση από την αξιολόγηση που λέει ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο μέσα από τα προωθούμενα μέτρα σταθεροποίησης".

Θετικά φαίνεται πως αξιολογούνται επίσης τόσο τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της προωθούμενης δημοσιονομικής ένωσης, όσο και το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Ακόμη κι ο αμερικανός υπ. Οικονομικών Γκάιτνερ, που έχει επικρίνει επανειλημμένως τους Ευρωπαίους για τη διαχείριση της κρίσης, παραδέχθηκε ότι τους τελευταίους μήνες έγιναν σημαντικά βήματα προόδου ωστόσο "(…) τώρα οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να μείνουν στάσιμοι. Άλλωστε το βελτιωμένο κλίμα στηρίζεται στην προσδοκία ότι θα γίνουν ακόμη περισσότερα για να καταστεί πιο αξιόπιστο το τοίχος ασφαλείας".

Η ευρωπαϊκή και η διεθνής…πυροσβεστική

Με τον τρόπο αυτό ο Γκάιτνερ περιγράφει απλώς την απαίτηση των εκτός Ευρώπης μελών του G20 να αυξήσουν οι Ευρωπαίοι τους πόρους των ταμείων διάσωσης. Το ίδιο ζήτησαν επίσης οι υπ. Οικονομικών του Μεξικού, του Καναδά αλλά και της Ιαπωνίας. Η γερμανική κυβέρνηση όμως εξακολουθεί να αντιστέκεται σθεναρά.

"Θα επανεξετάσουμε την απόφαση στην Ευρώπη εντός του Μαρτίου, δεδομένων και των εξελίξεων που υπάρχουν (για να διαπιστώσουμε) εάν επαρκούν οι συνολικές διαστάσεις αυτού του μηχανισμού ή όχι. Θα προχωρήσουμε στον έλεγχο αυτό και θα λάβουμε τις δέουσες αποφάσεις", δήλωσε ο Β. Σόιμπλε.

Προηγούμενη απόφαση των Ευρωπαίων είναι απαραίτητη για να δρομολογηθεί και η ενίσχυση του ‘διεθνούς πυροσβέστη’, δηλαδή του ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι ζητούν αύξηση των πόρων του ταμείου κατά 500 με 600 δις δολάρια. Οι εκτός Ευρώπης χώρες του G20 φαίνονται διατεθειμένες να συναινέσουν, εάν προηγουμένως ενισχύσουν και οι Ευρωπαίοι το δικό τους τείχος προστασίας.
Πηγή: Martin Bohne / Κώστας Συμεωνίδης, Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου